Vad är den allra hårdaste kärnan i det offentliga uppdraget? De uppgifter som måste lösas för att det överhuvudtaget ska vara en fungerande stat?
Vård, skola och omsorg? Nej, det är förvisso centrala delar av en välfärdsstat. Men det är fullt möjligt för en stat att överlåta dessa uppgifter på medborgarna, exempelvis via försäkringslösningar eller föräldrakooperativ och så vidare, och ändå förbli en sammanhållen stat som har kontroll över sitt område.
Med den hårda kärnan syftar på de kollektiva nyttigheterna. Tjänsterna som alla drar nytta av, oavsett om de är med och betalar eller inte, och som därför bör finansieras via skattsedeln. Försvar. Polis och rättsväsende. Brandkår och annan räddningstjänst. För att ta tre exempel.
Det finns i och för sig tillfällen under historien då brandbekämpning ändå varit en privat tjänst, som i England under det tidiga 1800-talet. I en större stad kunde det finnas flera olika kårer som åtog sig att släcka bränder åt sina kunder. Andras hus fick brinna bäst de ville. The Smithsonian skriver på sin hemsida:
"I England organiserades och finansierades brandkårer av försäkringsbolag som bara ryckte ut till bränder på försäkrade adresser."
Som en parentes ska nämnas att det i internationell press skrivits mycket om hur Kaliforniens rikaste försökt rädda just sina hem undan stora skogsbränder genom att anlita egna brandbekämpare. Så kan det gå när den offentligfinansierade brandbekämpningen inte upplevs räcka till och det finns de som har råd att skaffa sig eget skydd. Det får ju inte staten att framstå som stark, precis.
En modern stat behöver brandbekämpare som är beredda att bekämpa alla bränder innan de sprider sig, oavsett vem fastigheten som brinner är försäkrad hos. Oavsett om den alls är försäkrad. Det är då en kollektiv nyttighet som behöver finansieras via skattsedeln, och inte av dem som råkar ha lust att betala för det.
Då är det minst sagt olyckligt om räddningstjänsten är konsekvent underfinansierad av Region Gotland. Och underbemannad, tydligen, att döma av nyhetsartikeln i gårdagens GA.
Räddningstjänsten är ett uppdrag som måste skötas och skötas väl. Även räddningstjänsten är naturligtvis en verksamhet som måste använda sina resurser effektivt, men det måste också vara tydligt att verksamheten på inga villkor kan tillåtas underträffa de kvalitetskrav som är befogat att ställa.