"Det går inte att sänka skatten." Det skriver Håkan Ericsson i en krönika i Gotlands Folkblad 10 juli. Det upprepade Magdalena Andersson flera gånger under Socialdemokraternas ekonomiska seminarium. Men är hon verkligen övertygad om att vårt nuvarande skattesystem är bästa tänkbara?
Den borgerliga alliansregeringen sänkte skatten på arbete flera gånger. En avsikt var att göra det mer lönande att arbeta med låg lön än att leva på bidrag. Ingen får ju svälta i vårt samhälle. Jag tror att en annan avsikt var att dämpa lönekraven. Där misslyckades man totalt.
Fackförbunden, särskilt på den offentliga sektorn, fortsatte att driva krav på stora lönehöjningar, vilket måste klaras med höjda kommunalskatter.
Även Moderaterna menar att det nuvarande skatteuttaget är skevt. För mycket tas ut som skatt på arbete, medan stora förmögenheter har kunnat växa med låga skatteuttag. Det finns ett problem där också.
Riskvänligt kapital behövs för investeringar; tar staten ut hög förmögenhetsskatt flyttar kapitalet lätt till länder med låga skatter.
Under flera seminarier i år har jag hört både borgerliga och socialdemokratiska politiker uttala: Det går inte att höja skatten på arbete!
Det handlar mest om kommunalskatten och den drabbar så orättvist. Den är hög i fattiga kommuner med svag offentlig service. Alla partier vet att ett välfärdssamhälle måste ha höga skatter. Där finns ingen skillnad mellan höger och vänster numera.
Det finns en faktor till i det här. Håkan Ericsson och alla seminarier tror jag nämnde på något sätt bristen på ”svenskar” i arbetsför ålder; det är länge sen svenska kvinnor födde tillräckligt många barn. Se då till att få in alla de invandrare vi tagit emot på arbetsmarknaden!
Erkänn att det skattesystem vi har efter ”den underbara natten” med liberalerna på 80-talet, det har trixats och ändrats på så mycket att det nu bidrar till ökande ojämlikhet.
Det vore inte fel att sänka skatten på låga inkomster och låta dem med förmögenheter bidra mer. Ta av de ideologiska glasögonen än en gång!
SVAR: "Den underbara natten" var 1981 mellan S, i opposition då, och Folkpartiet, FP (nu Liberalerna) samt C i regeringen, om främst sänkt inkomstskatt.
(Den stora) Skattereformen skedde 1989-90 mellan S-regeringen och FP. Inkomstskatten och andra skatter sänktes, avdrag och subventioner minskades och momsen breddades.
Den borgerliga regeringen 2006-14 sänkte skatter, som på inkomst för de som jobbar. Den tog bort förmögenhetsskatten som gav fyra miljarder kronor till staten per år.
De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen och vill inte införa förmögenhetsskatt.
Många skatter har sänkts eller tagits bort sedan 1990. Det har främst förmögna, höginkomsttagare, fastighetsägare och företag vunnit på.