Ingen av skolorna i området har dålig kvalitet

Replik till ledaren ”Polhemskolan är mer än bara en pusselbit”.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming framför Polhemskolan.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming framför Polhemskolan.

Foto: Henrik Radhe

Brev till ledarsidan2024-08-26 10:43
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brev ledarsidan

I sin ledare den 23 augusti tycker Mats Linder att Region Gotland inte är mån om kvaliteten och utbildningsresultaten inom grundskolan. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Rektorer, lärare, skolpersonal och tjänstemän jobbar med detta varje dag. Vi har bra skolor på Gotland.

Det Mats Linder far efter är att vi inte ställt skolorna i norra Visby mot varandra ur ett kvalitetsperspektiv i samband med översynen av skolorna i norra Visbys skolområde, där vi behöver få en färre skola mot bakgrund av kraftigt minskad elevvolym – 588 elever färre under en 10-årsperiod. Och där tycker vi inte att någon av skolorna i området har dålig kvalitet.

För oss i förvaltningen har detta varit ett tungt val att peka ut en skola före en annan. Barn- och utbildningsnämnden har varit tydlig i sin beställning till oss tjänstemän: att ta hänsyn till det samlade lokalbehovet för förvaltningens samtliga verksamheter i Visby och de samordningsvinster som kan uppnås för de olika verksamheterna. För oss handlar det om att ta ansvar för den samlade ekonomin för Region Gotland och att slippa en investering på 192 miljoner kronor för lokaler till vuxenutbildningen, som finns på Hackspettenområdet i norra Visby.

Polhemskolans geografiska placering har bidragit till att peka på den inriktningen för ny skolorganisation – det är en riktig beskrivning, men också att skolans matsal och kök behöver byggas ut för att klara att ta emot både de elever och gymnasielever i norrområdet som redan nu äter där. Det krävs en större investering för att göra lokalerna ändamålsenliga. Vi vill ge vuxenutbildningen möjlighet att samla all verksamhet i kvarteret Hackspetten, vilket ger större möjlighet att samverka med Wisbygymnasiet, som till delar finns i norra Visby. 

I nämndens senaste arbetsutskott har vi fått en första indikation och där vill man gå vidare till BUN med att följa förvaltningens förslag, med tillägget att ”säkerställa främjande av organisation, kvalitet, personal och elever samt hur Polhemskolans profilering och arbete kring hållbar utveckling och de globala målen ämnas tas vidare”. Det betyder att nämnden (och förvaltningen) vill fortsätta med dialogen om lösningar utifrån inriktningen kring Polhemskolan och där är skolans personal och skolledare självklara, liksom vårdnadshavarna.

Det är här kvalitetsaspekten kommer in som Mats Linder efterlyser – hur vi kan ta till vara och utveckla. Sista ordet är inte sagt. BUN har att fastställa ett beslut den 17 september. Sedan ska politikerna i nämnden ha en egen dialog med personal och vårdnadshavare och förvaltningen ska sammanställa alla synpunkter som kommit in och redovisa risker och konsekvenser och lösningar inför ett beslut om skolorganisationen den 26 november. Vi är ännu i ett tidigt skede i processen.

GA

Detta är ett brev till Gotlands Allehandas ledarsida.