BBC News publicerade i går en lång artikel med rubriken: "Sveriges 100 explosioner i år: Vad är det som händer?" I artikeln uttalar sig bland andra kriminologen Amir Rostami, som bara finner en relevant jämförelse med gängvåldet i Sverige. Mexiko.
– Detta är unikt bland länder där det inte råder krig och som inte heller har en lång historia av terrorism.
Men Sverigebildens betydelse är väl ändå kraftigt underordnad de negativa konsekvenserna för dem som berörs av gängvåldet, direkt eller indirekt. Vilket torde inkludera en stor del av befolkningen i Sveriges största städer. Gängvåldet är ett stort och snabbt växande problem, som regeringen tycks som handfallen inför.
Samtidigt tycks somliga tycka att det värsta som hänt är att Sverigedemokraterna har väckt en misstroendeförklaring mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, som dessutom kommer att stödjas av Moderaterna och Kristdemokraterna. Man kan kanske diskutera om måltavlan är rätt. Borde inte statsminister Stefan Löfven vara den man riktar misstroendet mot, eftersom han bär det övergripande ansvaret och uttalar sitt stöd för Morgan Johansson? Men att väcka eller stödja en misstroendeförklaring mot ett statsråd som man saknar förtroende för är sannerligen inte mot konstitutionen. Och det är inte egendomligt att det drabbar en regering med bristande stöd i parlamentet.
Ett annat fall där symtomet eller motreaktionen görs till syndabock, är ilskan mot Staffanstorps kommun, som i dagarna presenterat en kommunal informationfilm där Staffanstorp framställs som ett idylliskt och tryggt flyttmål för dem som inte känner sig trygga i den storstad de bor i. Malmö är en grannkommun.
Nu framställs Staffanstorp som om kommunen cyniskt bidrar till polariseringen i samhället. Men är det verkligen att rikta sin ilska åt rätt håll, när två 15-åringar skjutits på öppen gata i grannkommunen?
Handlingsförlamningen går igen på fler områden. Säpo påtalade häromdagen att statsbidrag betalas ut till organisationer och personer som inte vill Sverige väl. Till TT sade Johan Olsson, operativ chef på Säpo:
– Vi ser att skattepengar går till verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism. Personer som förekommer i vårt arbete är aktiva i stiftelser, föreningar och bolag som får pengar av kommuner och myndigheter
Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterade informationen:
– Det är en allvarlig kritik som Säpo riktar.
Innebär det att något äntligen kan hända som stoppar statssubventionerna av subversiva? Hoppas inte på för mycket. Förhållandet är känt sedan länge.