Bara hårda tag och inga brottsförebyggande åtgärder. Så kan det låta från kritiker när Moderaterna presenterar förslag på rättsområdet. Men när partiet på fredagen återigen lade fram ett åtgärdspaket, den här gången mot ungdomsbrottsligheten, var det med både många och mestadels rimliga förslag på just förebyggande.
Moderaterna föreslår bland annat ett så kallat no entry-program, i motsats till exit-program, som ska samla föräldrar, skola och andra relevanta myndigheter för att förhindra en fortsatt kriminell bana hos vissa tonåringar. Tillsammans med exempelvis ändrad sekretesslagstiftning som ger Polisen tillgång till relevant information vill M göra det lättare att tidigt göra vad som krävs för att ett barn ska sluta begå brott.
Behovet av det är onekligen stort. Polisen kan bara göra så mycket genom närvaro i utsatta områden. Men både föräldrar och socialtjänst kan göra betydligt mer för att tidigt hindra att ett barn skolas in i brottslighet. Som Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell poängterade på fredagens pressträff: ”det bästa brottet är det som aldrig begås”.
Även om de flesta kriminella säkerligen inte håller med om beskrivningen av ett lyckat brott, är innebörden icke desto mindre viktig för samhället som helhet. Men värt att påminna sig om är också att ordentliga påföljder för de brott som faktiskt begås blir både ingripande och avskräckande.
På den fronten vill M, i likhet med regeringens förslag om så kallad helghemsarrest, även kunna göra motsvarande begränsning av rörelsefriheten med stöd av LVU, lagen om vård av unga. Om det kriminellt orienterade barnet inte kan ta sig till vissa utsatta platser blir det svårt att begå brott. Även om inskränkningen av rörelsefriheten inte ska viftas undan tyder den nuvarande allvarliga situationen på att en sådan inskränkning är nödvändig. Inte minst för att bevara andra människors rörelsefrihet. Ingen ska behöva stanna hemma eller undvika vissa platser av rädsla för att bli rånade.
De två kanske viktigaste förslagen i Moderaternas åtgärdspaket gäller dock att utreda straffrättsålder och att ta bort straffrabatter för unga. Partiet meddelade på pressträffen att det kommer att lägga ett skarpt förslag i riksdagens justitieutskott om att ta bort de automatiska straffrabatterna för unga vuxna mellan 18 och 20 år. Frågan är redan utredd, men regeringen har än så länge inte lagt fram något förslag. Den som är myndig förväntas ta fullt ansvar för sina handlingar.
Moderaternas åtgärder utgör viktiga komplement till regeringens förslag om utegångsförbud på helger för unga dömda kriminella. Som alltid är ett helhetsgrepp viktigt, och en del i det är att ge socialtjänst och polis möjlighet att göra det som krävs för att stoppa ungdomars kriminalitet. Om dessa införs fattas bara en gemensam vilja från alla inblandade. Med tanke på allvaret i de brott som begås av allt yngre barn vore det konstigt om någon saknade en sådan vilja.