Bäst att brottslingar tvingas lämna landet

Uppehållstillstånd borde dras in och när de har dubbla medborgarskap borde de kunna berövas det svenska.

Att grova brottslingar inte ska ha uppehållstillstånd borde vara en naturlig del av den nationella självbevarelsedriften.

Att grova brottslingar inte ska ha uppehållstillstånd borde vara en naturlig del av den nationella självbevarelsedriften.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Brottslighet2019-10-30 05:41
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Erik Fransson skriver på GT:s S-märkta ledarsida. Han tycker det är fel att brottslingar utan medborgarskap ska kunna bli av med uppehållstillståndet och kritiserade i går Moderaterna för ett förslag som innebär att uppehållstillstånd ska kunna återkallas oftare, för brottslighet som kan leda till fängelse. Fransson skriver att svenskar kan begå sådan brottslighet utan risk för att behöva lämna landet och:

"Jag gillar inte att det finns förslag på att lagen ska vara olika beroende på personers ursprung. Vi ska alla vara lika inför lagen."

Jaha, det gäller väl i så fall även mördare, våldtäktsmän, knarklangare, människohandlare och pedofiler? Enligt Erik Fransson ska de få stanna i landet även om de inte har medborgarskap. Och tycker man inte det så tar Fransson till R-ordet:

"Givetvis ska brott beivras och brottslingar straffas, men att straffa personer med utländsk härkomst hårdare av just den orsaken är på gränsen till rasistiskt."

Påståendet är över gränsen till idiotiskt. Och ja, missbruket och urvattnandet av R-ordet förtjänar ett sådant hårt omdöme.

Uppehållstillstånd ska återkallas oavsett ursprung, oavsett om den dömda brottslingen kommer från Nordamerika eller Nordafrika. Men framförallt så är det skillnad på att ha medborgarskap och att inte ha det. Vi har tillräckliga problem med brottslighet i Sverige, utan att låta brottslingar som är medborgare i andra länder fortsätta husera här.

Jag skulle vilja gå ännu längre. Vi har i Sverige varit väl frikostiga med att dela ut medborgarskap. Jag skulle vilja att Sverige kunde återkalla medborgarskapet för brottslingar som har dubbla medborgarskap. Har de enbart svenskt medborgarskap, ja då är de svenskar och vi kan inte göra dem statslösa. Men i de fall som de har valt att behålla sina ursprungliga medborgarskap när de fått sitt svenska, så borde vi ha möjlighet att återkalla det medborgarskap de visat sig ovärdiga. Denna möjlighet finns i våra nordiska grannländer och i flertalet av EU-länderna.

Tyvärr verkar det inte bli så. Regeringen tillsatte i går en ny medborgarskapsutredning. Av direktiven framgår att:

”Det ingår inte i utredarens uppdrag att lämna förslag på grundlagsändringar.”

Det innebär att utredningen inte kommer att kunna lägga förslag som gör det möjligt för Sverige att återkalla medborgarskap exempelvis för IS-terrorister, trots att två tidigare utredningar har pekat på detta behov.

För övrigt roade det mig när Fransson liknade Moderaternas förslag vid britternas fångkolonier på 1700- och 1800-talet. Britterna skickade sina EGNA medborgare till kolonierna.