KRÖNIKA
Nästan dagligen dyker det upp bilder i mitt flöde i sociala medier där någon delat en bild från ett flygplan. Oftast syns bara land på långt håll, en kustremsa, en horisontlinje, moln, och en sol eller stark måne, beroende på vilken tid på dygnet bilden togs. För mig som betraktare säger det egentligen inte så mycket mer än att det är en trevlig bild i det allmänna flödet.
Dock, detta är en olaglig handling vilket jag inte hade en ägnat en tanke åt innan jag läste en debattartikel i DN (12/2). Där kritiserar sex företrädare representerande flygbranschen, flygsporten, mäklare och mediepersoner en lag som togs i bruk för sju år sedan.
Så här står det i lagstiftningen: Lagen om skydd för geografisk information 2016:319 förbjuder sedan 2016 spridning av bildmaterial från luften om inte särskilt tillstånd beviljats för varje enskild bild eller film av Lantmäteriet.
Detta brott kan leda till böter eller fängelse i högst ett år.
Hoppsan, säger jag, samtidigt som jag betraktar en bild från en populär grupp på Facebook där bilder från Gotland publiceras. Bilden föreställer en propeller, jag ser några vägar, industribyggnader, Snäcks höghus, en del av flygplatsen, Gustavsvik bort mot Norderstrand och lite till. En bild vissa säkert skulle kunna ha synpunkter på.
Nu ska det sägas att det bara har fallit en dom i Sverige sedan denna lag togs i anspråk. I februari förra året fälldes en person för att ha lagt ut 20 olika filmer på Youtube från drönarflygningar och privatflyg med familjen, varav 15 visade horisontlinjen och därför sågs som ett brott. Personen fick böta 64 000 kronor.
Lantmäteriet tog över granskningen av flygbilder 2016 från Försvarsmakten. Innan lagen trädde i kraft fanns en självgranskningsrätt där den som var osäker på en bild kunde få hjälp av försvaret.
2016 hade Lantmäteriet 700 ärenden om spridningstillstånd. Förra året var det 35 000. Och ändå är mörkertalet gigantiskt. Flygsporten har gjort en beräkning att det finns 1,6 miljoner bilder och filmer som aldrig lämnats in till granskning.
Enligt Lantmäteriet tar varje ärende 58 arbetsdagar att handlägga. Och för att upprätthålla lagen har Lantmäteriet nu begärt 30 miljoner kronor för att få ner handläggningstiden.
Debattörerna i DN (Fredrik Kämpfe, brandchef Transportföretagen Flyg, Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, Paulina Holmgren, ordförande Svenska fotografers förbund, Putte Salminen, ordförande BLF fotograferna Svenska Journalistförbundet, Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna och Anders Åkvist, ordförande Svenska Flygsportförbundet) anser att lagen bör förändras.
De skriver: ”Vi ställer oss frågande till om kravet på spridningstillstånd är ett rimligt och effektivt sätt att försvara rikets säkerhet. Lagen behöver förändras med tanke på de stora samhällsekonomiska konsekvenserna och för att inte fortsätta göra vanliga, glada flygresenärer till brottslingar.”