Alliansen försöker sig på ett illusionstrick

Budget2019-11-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Besparingar i skola, vård och omsorg. Så lyder Alliansens förslag till budget för 2020 i Region Gotland. Att man sen försöker påskina att man skjuter till stora summor till skola, vård och omsorg är inget mindre än ett illusionstrick. 

Vad man egentligen menar när man säger att man skjuter till nästan 200 miljoner kronor till verksamheterna är att lönerna kommer höjas nästa år och att det kommer kosta pengar. 100 miljoner kronor är avsatta för att kunna möta avtalsrörelsen kommande år. Det vore väl rätt orimligt att i en budget skjuta till 0 kronor för att kunna höja lönerna för de drygt 6 500 anställda i Region Gotland?

2,5 procents lönehöjning innebär inte en enda ytterligare anställd, det innebär inte mindre barngrupper i förskolan, kortare köer i vården, mer tid med de äldre i hemtjänsten. Resten av Alliansens så kallade ”satsning” utgörs av vad som kallas för resursfördelningsmodellen. Det är en beräkning av hur den demografiska förändringen påverkar kostnaderna inom skola, vård och omsorg. Alltså att om antalet äldre blir sju procent fler så fördelas en viss summa till socialnämnden som ansvarar för deras omsorg. Om antalet barn och unga ökar tillskjuts resurser till skolan för att kunna köpa skolböcker, anställa lärare, elevassistenter med mera. 

Resursfördelningsmodellen är alltså inget tillskott som medför höjd kvalitet i välfärden. Tillskottet bibehåller den kvalitet vi hade föregående år. 

Man har gjort ett stort nummer av att man värnar denna modell och ”tar höjd för demografin”. Men det påståendet håller inte ens vid en ytlig granskning. För vad man gör är att man skjuter till 40 miljoner kronor, i enlighet med de förändringar som fler barn och unga innebär. I nästa steg tar man tillbaka 20 miljoner på skolan. 

I verkligheten innebär detta att nästa år kommer elever och förskolebarn motsvarande 40 miljoner kronor att börja i den gotländska förskolan, grundskolan och gymnasiet. Om alla andra kostnader förblir oförändrade behöver skolan 40 miljoner för att vi ska kunna leverera samma kvalitet och kvantitet som förra året. 40 minus 20 är bara 20. Alltså 20 miljoner kronor mindre än vad förskola och skola borde haft för att resursfördelningsmodellen ska hålla. 

Jag är helt medveten om att verksamheter ibland behöver spara och effektivisera. Det är alltså inget konstigt alliansen ägnar sig åt. De prioriterar på ett annat sätt än vad vi Socialdemokrater gör vilket jag har respekt för även om jag kommer stå för en annan politisk inriktning och synliggöra konsekvenserna av alliansen budget för den gotländska skolan, vården och omsorgen. Men sättet att beskriva sin budget på rimmar illa med verkligheten och vad man faktiskt gör.