C-PERSPEKTIV
I veckan har vi i Centerpartiet presenterat vårt budgetförslag för ett tryggare Gotland. Det är en utmanande tid nu och alla kommuner och regioner har svårt att få ihop ekonomin, så också Gotland.
Men, tack vare att vi i tidigare styre byggde upp en god ekonomi och rejäl reserv kan vi lägga en minusbudget för 2024 och undvika drastiska förändringar, eftersom prognoserna ser bättre ut de kommande åren.
Därför prioriterar vi i Centerpartiets budget mer resurser till skolan än vad S&M-styret gör. Liksom till det brottsförebyggande arbetet.
Vi är övertygande om att snabba insatser behövs för ett fortsatt tryggt Gotland och då räcker inte det statsbidrag som regeringen skickar till kommunerna utan vi måste också lokalt prioritera detta.
Bostadsbristen är en utmaning. Därför satsar vi 1 miljon mer för att inventera byggbar mark och öka takten i detaljplanearbetet. Vi satsar också extra på underhåll av enskilda vägar eftersom det är en viktig del av landsbygdens infrastruktur och för konkreta åtgärder i klimatomställningen.
Studieförbundens verksamhet är viktig, därför lägger vi extra pengar för att värna folkbildningen och aktiviteter som bidrar till att stärka funktionsnedsatta, landsbygden och ett aktivt kultur- och föreningsliv. Tidö-regeringens neddragningar på folkbildning kommer få stora och helt orimliga konsekvenser.
Närproducerade livsmedel i de offentliga måltiderna är det bästa sätt som regionen kan bidra till ökad produktion och konsumtion av gotländsk mat och stödja de gröna näringarna, därför satsar vi i Centerpartiet på det. För mer närproducerade livsmedel och stärkt beredskap. Våra satsningar gör vi utifrån att en liberal och grön politik för tillväxt och livsresor är det som leder till framtidstro och livskraft över hela ön.
Det känns bra att regionstyrelsen beslutade om ett tydligt ställningstagande emot en tillämpning av eventuell lag om ny informationsplikt på initiativ från V, C och MP.
Om lagen införs är det vår bestämda uppfattning att den inte ska tillämpas. Det är viktigt att vi ser och hör den oro som finns och är tydliga med att vi anser att regionens medarbetare ska få ägna sin tid åt sina huvuduppdrag – inte åt att ange papperslösa.
På många områden har vi i dag svårt att rekrytera medarbetare. Vad gör regeringen då? Jo, den höjer lönegolvet för arbetskraftsinvandrare till 27 360 kronor i månaden, den gränsen är högre än vad som gäller enligt svenska kollektivavtal inom många bristyrken.
Konsekvensen blir att undersköterskor som i dag bor, jobbar och betalar skatt i Sverige inte kommer få stanna kvar. Inom de gröna näringarna är det personalbrist och man är många gånger beroende av utländsk arbetskraft, ganska svårt att då förklara varför de ska ha högre lön än kollektivavtalet.
Hur kommer det att påverka vår livsmedelsproduktion och beredskap i landet? Hur tänker den M-ledda regeringen som driver igenom detta? Nej visst ja, det är ju SD som ändå styr…
Trevlig helg!