Budgetbeslut tas helt utan analys

Budget2019-11-23 05:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Nu Ă€r vĂ€l det mesta klart med budget 2020. En skillnad som för mig blivit tydlig i budgettider Ă€r Socialdemokraternas och Alliansens olika syn pĂ„ politikens ansvar. NĂ€r vi i Socialdemokraterna tycker att det Ă€r viktigt att vi vet effekterna och förvĂ€ntade förĂ€ndringar eller utmaningar med ett beslut FÖRE vi tar beslutet tycker Alliansen att det Ă€r oviktigt. Det gĂ€ller det mesta. Vi vill till exempel förstĂ„ vad ökade krav pĂ„ bĂ„de avkastning och soliditet i kommande Ă€gardirektiv för Gotlandshem faktiskt fĂ„r för betydelse för det mest grundlĂ€ggande vĂ„rt bostadsbolag ska göra - nĂ€mligen bygga och förvalta hyresbostĂ€der. Vi vill FÖRE beslut ha analys, exempel, omvĂ€rldsspaning och kunskap om effekterna för att sĂ€kra att vĂ„rt beslut inte fĂ„r oönskade konsekvenser. Alliansen ville klubba igenom Ă€gardirektiv UTAN det. 

Detsamma gĂ€ller i sĂ„ mĂ„nga andra frĂ„gor. En miljon kronor i besparing pĂ„ mĂ„ltider; vi vill dĂ„ FÖRE beslutet förstĂ„ om detta kommer drabba till exempel förskolepersonalen dĂ„ de blir fĂ€rre som följd av andra beslut. Ska de ocksĂ„ fĂ„ utökad belastning för att servera mat? Vi vet inte. Alliansen tycks inte ens förstĂ„ att vi har ansvaret ocksĂ„ för utfallet av ett beslut. För vad det leder till och hur det blir för medarbetare och verksamhet. 

LĂ€s gĂ€rna Peter Wolodarski som i Dagens Nyheter den 17/11 resonerar om just det. Han skriver om Nya Karolinska och Inger Svenonius (M). 600 personer varslas pĂ„ Nya Karolinska. Wolodarski menar att vi röstar fram politiker som ges förtroende att styra. Det Ă€r till politiker vi som vĂ€ljare vĂ€nder oss med vĂ„ra förvĂ€ntningar och det Ă€r till dem vi riktar frĂ„gor och krav. Det Ă€r politiken som beslutar om strategisk inriktning och om resurser via budget. MassuppsĂ€gningar Ă€r ett politiskt ansvar Ă€ven om Irene Svenonius pekar pĂ„ sjukhusdirektören. 

Tillitsbaserat ledarskap Ă€r fint. Som chef och ledare sedan mĂ„nga Ă„r Ă€r det ocksĂ„ mitt sĂ€tt. Men nu anvĂ€nder Alliansen hĂ€r, och pĂ„ andra stĂ€llen, det som ett mantra för att i sjĂ€lva verket slippa ta det dĂ€r ansvaret. Svenonius pekar pĂ„ medarbetare och tjĂ€nstepersoner. Hon ger medel och sĂ€tter mĂ„l. Resten Ă€r upp till nĂ„gon annan. SĂ„ Ă€ven hĂ€r. Alliansen fattar beslut om budget, neddragningar och stora sparpaket. De vill inte veta FÖRE sĂ„dana beslut vad dessa kan leda till. De vill inte bry sig om processerna, vĂ„rdkvaliteten eller skolans förmĂ„ga att leva upp till mĂ„len. Det ansvaret kastar de istĂ€llet helt och fullt pĂ„ medarbetare och chefer att lösa. Och kallar det tillit. Vi anser inte att det rĂ€cker att som ansvarig politiker uppmana vĂ„ra verksamheter att ”Gör pĂ„ nya sĂ€tt”. VĂ„rt ansvar som politiker Ă€r sĂ„ mycket större.