Budgeten blir inte mindre den blir större

Budget2019-11-01 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Vi i Alliansen tar ansvar och är fast beslutna att nå en långsiktigt hållbar ekonomi med ordning och reda för att säkra en utveckling av hela Gotland och en god välfärd till gotlänningarna. 

Trots mediarubriker och de rödgrönrosas retorik så utökas nämndernas budgetar med plus 200 miljoner. Som exempel får hälso- och sjukvården en budget med plus 84 miljoner samt att de får återkomma angående utomlänsvården när nästa års förhandlingarna är klara. 

Socialnämndens budget utökas med plus 48 miljoner och barn- och utbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildning får tillsammans plus 49 miljoner mer i budgeten nästa år.

Men i debatten låter det som att det är besparingar trots att budgeten utökas, tänker ni. Jag ska försöka förklara och ni får ursäkta mycket siffror. 

Regionens budgetsystem räknar upp kostnaderna i budgeten med hänsyn till fler barn och unga, fler äldre, kostnadsökningar i vården och för externa avtal, totalt plus 148 miljoner. 

För löneökningar räknar vi upp motsvarande 2,5 procent samt insatser för jämställda löner och bristyrken, totalt plus 100 miljoner kronor i budget 2020. 

Jämför vi med staten sätt att fördela budget så räknar de inte upp lönerna mer än 1-1,5 procent och lägger därmed indirekta besparingar på verksamheterna. 

Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och inte spara på löner och måste då också tydliggöra att det behövs effektiviseringar i verksamheterna. 

Eftersom uppräkningarna och fullmäktiges resultatkrav är större än våra intäktsökningar så måste vi se över kostnader för lokaler, IT, inköp och effektivisera genom verksamhetsutveckling för att få bästa välfärd för våra gemensamma skattepengar. 

Höstens skatteprognos var en nedräkning av planerade skatteintäkter och med den oro som finns globalt och med tydliga tecken på att vi går mot en lågkonjunktur så måste vi ta ansvar och hålla budgeten på den resultatnivå som ett enigt fullmäktige tagit beslut om.

Det blir väldigt tydligt att vi i Alliansen och de rödgrönrosa partierna har väldigt olika syn på ekonomi och styrning och ledning. 

Vi i Centerpartiet och Alliansen inser att ordning och reda i ekonomin och tillit till medarbetarna är framgångsfaktorer. Liksom att det krävs en buffert för oförutsedda händelser och minskade skatteintäkter för att vi ska klara framtida investeringar och avsättningar för pensioner. 

Just nu finns inte utrymme för nya verksamheter mer än det nämnderna kan omfördela och prioritera. De rödgröna däremot fördelar friskt ut pengar trots den osäkerhet som råder. 

Risken är stor att det kommer leda till stora besparingskrav framöver. Men det är klart att det i opposition är lättare att lägga fram förslag om man inte samtidigt behöver ta ansvar. 

Vi ser det annorlunda. För ingen av oss vill väl lasta de utgifterna på våra barn och barnbarn?