Inga nya besparingar om vi får bestämma

Budget2019-10-12 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Region Gotlands budget inför 2020 ska fastställas under november. Läget har sedan i våras då budgeten togs förbättrats avsevärt. Då var beskedet till regeringen från kommuner och regioner att stora tillskott behövs för att klara välfärdens utmaningar i landet. Nu får vi det! Vi får via offensiv regeringspolitik stora tillskott till regioner och kommuner som framförallt riktas till hälso- och sjukvården via Kostnadsutjämningen och Välfärdsmiljarder. Tack vare det kommer vårt justerade budgetförslag inte innehålla någon skatteökning men inte heller ytterligare sparpaket för vård, skola och omsorg. Tillskotten väljer vi att lägga på verksamheterna. Vi har haft tre tuffa år av besparingar och behöver nu stabilitet för att utveckla våra verksamheter. Vi ska vara den attraktivaste arbetsgivaren av alla regioner och kommuner så personer med rätt kompetens väljer att jobba här.

När vi 2015 gick in i tre år av besparingar om 170 miljoner kronor pratade vi om det som ett krispaket. Vi pratade om allvaret i det. Gjorde analyser och genomlysningar. Hade krisgrupp där alla partier och verksamheter brett ingick. Nu vill Alliansen göra nya stora besparingar över många år. Alliansens förslag är ett nytt sparpaket på 200 miljoner kronor kommande tre år. Detta gör de lättvindigt. Utan risk- och konsekvensanalys och utan en enda idé eller färdig tanke om HUR det ska går till. Vi har ingen aning och det har inte verksamheterna eller Alliansen heller. 200 miljoner har valts som lämplig besparing för att nå två procents budgetmål. Det är det som varit utgångspunkten istället för gotlänningar, medarbetare, barn och gamla.

Vi som styrt VET hur oerhört svårt det är att hitta vettiga besparingar. Vi har slimmat organisationerna. Vi har plockat sånt som varit möjligt utan de stora yxhuggen. Ett nytt sparpaket kommer att medföra kvalitetsförsämringar, minskade servicenivåer, färre medarbetare och att man tar bort sånt som är icke lagstadgat men funkar förebyggande.

Vi ser det inte möjligt att spara 200 miljoner till 2022. Stora behov i befolkningen ger ökade kostnader.

Ökade behov är svåra att möta samtidigt som vi kraftigt minskar ramarna. Ingen skattehöjning och inget ytterligare sparpaket är vår väg. Chefer och medarbetare som jobbar i vård, skola och omsorg förtjänar att nu få arbetsro och möjlighet att jobba med utveckling. Det anser vi är att ta ansvar för de utmaningar vi har och står inför. Ökade behov möter vi bäst med en organisation där rätt kompetens trivs och blir kvar och där det finns tid för varje medarbetare att göra ett bra jobb.

Uppdaterad byline: Krönikan är skriven av oppositionsrådet Meit Fohlin (S), och ingen annan.