Oppositionen vill satsa, regionledningen spara. Det är det som är den ideologiska skillnaden mellan regionledning och opposition, förklarade Meit Fohlin helt oemotsagd i en nyhetsartikeln i går.
Tänk vad dumt att välja att spara när man istället kan satsa?
Man kan ju verkligen undra varför det finns partier som inte väljer den populistiska vägen och utlovar utökningar och satsningar istället för det mer trista och mindre lockande, fortsatta effektiviseringar.
Svaret är ju lika enkelt som det låter: för att det inte är seriöst att lova guld och gröna skogar när alla vet att vi står inför en lågkonjunktur som dessutom ska klara den demografiska utvecklingen vi ser där allt fler ska försörjas av allt färre.
På tal om Socialdemokraternas budget fick jag ett mejl av Meit Fohlin där hon skriver att de visst har effektiviseringar i sin budget. "Vi har en sådan på 20 miljoner. Vi måste ständigt arbeta med förbättringar och hitta mer effektiva processer. Samtidigt ger inte heller vår budget täckning för allt det som våra nämnder äskat och som ofta är sånt som tidigare var statligt finansierat där det stödet inte längre finns men verksamheten blivit lagstadgad och behöver finnas kvar. Även det ska ju utföras fast utan tillskott så visst finns hela tiden ett effektiviseringstryck på nämnder och verksamheter", skriver hon.
Jag svarar att jag måste ha läst dåligt och går tillbaka till den budget som presenterats för gotlänningarna. Men hittar fortfarande ingenting om behovet av effektivisering. Allt handlar om extra pengar och "inga besparingar".
I artikeln i gårdagens GT säger Meit Fohlin: "Vi har fått de här extra 90 miljonerna från kostnads- och utjämningssystemet eftersom vi har varit underfinansierade. Då ska vi också använda de pengarna till våra verksamheter".
Det är resultatet av det nya utjämningssystemet som åsyftas och jag ber att få upprepa det jag redan påtalat: finansieringen ska täcka den befintliga verksamheten. Om man använder dem för att utöka och göra mer saker så äts ju pengarna snabbt upp!
En ny ambulans lovar Socialdemokraterna och man skulle vilja se behovsanalysen från ambulanspersonalen för detta. Är det en ambulans dagtid som är lösningen på det ökade antalet larm? Jag tycker att man anade andra faktorer bakom detta när frågan var uppe i somras.
"Vi har fått köra personer som inte alltid är i akut behov av ambulans, men vi vet inte vad de sagt till SOS Alarm under samtalet. Samtidigt kan det finnas de som väntat hemma i 2-3 timmar innan de fått hjälp" sa Cecilia Gustafsson, områdeschef vid Falck Ambulans, till Helagotland.se i somras.
Då initierades också en undersökning som ska analysera antalet larm och vilka transporter det handlat om.
Snart är det jul och då kan man önska sig mindre populism och mer pragmatism från samarbetspartiet Socialdemokraterna.