Oreda och kortsiktiga utspel präglar politik

Budget2020-02-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har enats om 5 miljarder mer till kommuner och regioner under året i generella statsbidrag eftersom vi ser att utmaningen är stor med en åldrande befolkning och fler barn och unga vilket gör att kommunsektorn har behov av resurser. Ambitionen är att detta tas i vårändringsbudgeten och för Gotland betyder det 29 miljoner kronor.

Samtidigt enas M och V med stöd av KD och SD om att skjuta till ytterligare pengar till kommunsektorn under det här året som de finansierar med höjda skatter på jobb och företagande. 

Vem trodde det? Ja, inte jag och inte heller svenskt näringsliv som nu reagerat starkt på detta. Trots att vi inte vet vilka riksdagsbeslut som verkligen kommer att beslutas går S på Gotland ut och lovar treåriga satsningar på runt 40 miljoner per år. 

Nationellt bryter M mot det finanspolitiska ramverket som de så tydligt tidigare stått upp för och här lokalt går S ut och lovar pengar som ännu inte finns. Det är inte mycket till långsiktighet och ordning och reda. Jag är minst sagt förvånad.

Regionens bokslut för 2019 slutar på plus 113 miljoner, ungefär två procent av den totala budgeten. Det är minst det resultat vi behöver för att finansiera viktiga investeringar samt nödvändiga avsättningar för framtida pensionsutbetalningar. Ändå är vi långt ifrån nöjda. Nämnderna klarar inte sina verksamheter inom budget och där är hälso- och sjukvården den nämnd som har störst ekonomiska utmaningar. 

I fullmäktige på måndag ska vi ta beslut om arbetsresekortet som innebär flera förbättringar som flexibilitet beträffande bostadsort och rätt att åka gratis i den vanliga kollektivtrafiken. 

Oppositionen införde månadskort plus på försök för att utvärdera under ett år och tidigare har samtliga partier varit överens om att det inte blev som förväntat. 

Nu har oppositionen ändrat uppfattning mot vad de tidigare tyckt i frågan. För mig är det viktigt att prioritera arbetsresor men i övrigt bör alla färdtjänstresenärer behandlas lika.

En annan mycket viktig fråga är att vi ska ta nya ägardirektiv för Gotlandshem som är ett helägt kommunalt bolag. Då vill S och övriga oppositionen med stöd av SD inte ställa tydliga ekonomiska krav på bolaget. Vilket är helt emot den av fullmäktige beslutade, under S ledning, aktieägarpolicy som är tydlig med att mål för bland annat lönsamhet ska ställas på bolagen. 

Vi skattebetalare genom Region Gotland, borgar för Gotlandshems lån varför det är extra viktigt med ett välskött bolag annars kan det få svåra konsekvenser för välfärden.

Vi har stora utmaningar framåt med att använda våra skattepengar på bästa sätt. Pengar behövs, men framtidens förändringsarbete handlar också om att ta ansvarsfulla och långsiktiga beslut.