Regionens ekonomi är på väg mot ruinens brant

Budget2024-09-27 09:12
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen sviker Gotland och övriga regioner i sitt förslag till budget för nästa år. Alla regioner har just nu jobbigt med ekonomi och vi på Gotland alldeles speciellt utifrån våra särskilda förutsättningar med ö-läget, men också för att vi är den enda som har både kommun och region i samma organisation. Välfärden på Gotland har extra kostnader och staten behöver ta ansvar för att vi får likvärdiga förutsättningar. Egentligen är jag inte förvånad över att regeringen inte har med något ö-tillägg till Gotland men jag trodde ändå att regionledningen hade det mer förankrat än vad vi nu ser. Som vanligt är det också ett siffertrixande när regeringen presenterar satsningar i budgeten. De säger sig satsa på vården och tillför pengar men jämfört med vad regionerna fått i statsstöd i år så minskar det ganska mycket i 2025 års budget.

Jesper Skalberg Karlsson, moderat riksdagsledamot säger till och med att Gotland skall vara nöjda. Han lutar sig tillbaka och tycker inte att regeringen glömt Gotland. Han ger också skarp kritik till regionledningen när det gäller behovet av ett ö-tillägg och konstaterar krasst att ”man har ju inte en plan för hur det skall gå till och inte en plan för med vem man vill göra det”. Menar han att Region Gotland inte behöver extra kompensation för vad ö-läget innebär? Hur tar regionledningen och hans partikollegor den kritiken? För mig känns det helt orimligt att han som lokal partiordförande i Moderaterna, ledamot i regionfullmäktige och dessutom en av Gotlands två riksdagsledamöter så nonchalant uttalar sig i radion om en av Gotlands viktigaste frågor. Gotland förtjänar starkare företrädare i riksdagen.

Ingen extra ö-kompensation leder till ett stålbad för Gotland säger Meit Fohlin (S) och så lär det bli. För ju längre man skjuter på att ta itu med ekonomin desto jobbigare förändringar krävs. En stor kostnad är hyrpersonal där kostnaderna nu sjunkit såväl här på Gotland som generellt i landet genom nytt avtal och att regionerna jobbat aktivt med frågan. Men, trots att kostnaderna för hyrpersonal minskar ökar ändå hälso- och sjukvårdsnämndens underskott. Hur är detta möjligt? Här krävs verkligen förklaringar och åtgärder.

Inte nog med att regionens ekonomi är på väg mot ruinens brant. Gotland tappar också stort i årets ranking av företagsklimatet. Man kan tycka olika om Svenskt näringslivs mätning men det är den enda som mäter hur företagen upplever det. Gotland är företagsamt och vi har många småföretag därför är det så viktigt att jobba möjlighetsinriktat med bra bemötande, kortare handläggningstider och en god service. Men i årets mätningar tappar vi i princip på alla frågor och landar på plats 263 av 290 kommuner. Vi har åren tillbaka jobbat aktivt med olika insatser, utbildningar och lyft dessa frågor för att få till förändrade arbetssätt. Regionen behöver vara mer lösningsorienterad och vilja utveckling, vilja varandra väl. Här behövs nya tag och att regionledningen prioriterar dessa frågor.