C-DEBATT
Förra veckan var det regionstyrelse och nästa års budget som huvudärende. Vi i Alliansen kommer att fortsätta ta ansvar för Region Gotlands ekonomi.
Vi lägger till nära 200 miljoner till nästa år varav hälften går till personal och löner. Samtidigt så bygger vi upp en buffert. Det är nödvändigt för att möta en osäker framtid.
Vi ser att konjunkturen förväntas vika de närmaste åren och därmed kommer skatteintäkterna inte att öka i samma höga takt som de senaste åren.
Det är dessutom ett faktum att vi har en större grupp av äldre samt fler barn och unga. Det är glädjande, dock behöver båda grupperna mer välfärdstjänster.
Då måste det finnas marginaler för att möta oförutsedda händelser. Vi ser till att uppfylla marginalen på två procent som fullmäktige haft som mål under många mandatperioder.
Vi börjar dessutom avsätta medel för att täcka hela pensionsskulden. Totalt är Region Gotlands pensionsskuld över tre miljarder medan endast cirka en miljard är redovisad.
Vi vill inte lämna över till kommande generationer att ta hand om skulder från nuvarande verksamhet utan själva ta ansvar för våra kostnader!
Hela nästa års driftbudget för Region Gotlands omfattar totalt 5,4 miljarder! Det innebär att det varje vecka finns över 100 miljoner kronor för att göra och bedriva all fantastiskt verksamhet.
Jag är övertygad om att genom att undvika kvalitetsbrister, jobba annorlunda, tänka nytt och använda ny teknik kan vi komma framåt. Alltså jobba med kvalitet och verksamhetsutveckling inom de ekonomiska ramar vi har.
Det är spännande och det finns många ute i verksamheterna som vill ta tag i utmaningarna och ser möjligheter utan att det måste följa med mer pengar. Inom Alliansen vill vi ta till vara alla bra idéer som finns i verksamheterna.
Den senaste tiden har innehållit flera spännande möten. I samband med att Lärarförbundet presenterade sin rankning ”Bästa skolkommun” så bjöd de in till träff. Mötet var konstruktivt där vi pratade om samma mål, att skapa den bästa skolan för våra elever. Vi vill att eleverna ska lyckas och det förutsätter bland annat att lärarna har en bra arbetsmiljö!
Har även haft möte med de enskilda verksamheterna på Gotland, alltså alla friskolor och friförskolor. De är viktiga komponenter i Gotlands utbildningsstruktur.
Ungefär 20 procent av barnen går i en friförskola och i grundskolan är det cirka 13 procent av eleverna. Jag känner igen deras problem som småföretagare från min yrkestid som affärsrådgivare.
De är sanna eldsjälar som brinner för sin verksamhet och absolut inte några som plockar ut vinster ur välfärden! De hade verkligen passat in i företagardagen som var härom veckan.
Särskilt i år med inspirerande föreläsare om psykisk hälsa samt om inkludering och jämlikhet. Två frågor som skolan arbetar med varje dag.
Ha det gott.