Att försöka fånga svenska värderingar

C-KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2017-07-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vad är ”svenska värderingar”?

Begreppet har använts av många, men som både Ola Larsmo i Dagens Nyheter nyligen och den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark i ett blogginlägg för ett år sedan påpekar så är det inte så lätt att definiera.

Det finns till och med de som anser att det inte finns några särskilda svenska värderingar. Andra fyller det med plattityder, värderingar som i stort sett alla grupper av människor tillskriver sig själva: hederlighet och arbetsamhet till exempel.

Det är klart att det inte finns en särskild sorts värderingar som alla svenskar delar – inte ens en så grundläggande värdering som demokrati ställer sig precis alla bakom.

Men det finns självklart värderingar som en stor del av svenskarna delar, många av dem är också värderingar som är vitt spridda också utanför landets gränser, en del i stort sett globalt.

Ska man försöka hitta de typiskt svenska värderingarna får man titta på nyanser och där vi som bor och lever i Sverige skiljer oss från de som bor och lever i andra länder. Frågan är då om det finns sådana värderingar? Ett sätt att ta reda på det är att jämföra svar från Sverige med andra länder i World Values Survey, en stor undersökning av värderingar och attityder i stora delar av världen.

Där kan man få en bild av vilka värderingar och attityder som är särskilt vanliga i Sverige. Det visar också att sådant som vi tror är typiskt svenskt kanske inte är det.

Den starkt negativa attityden i Sverige mot att föräldrar slår sina barn är långtifrån unik.

Vad som däremot är en punkt där svenskarna utmärker sig handlar om arbetslivet.

En tydlig svensk värdering är att svenskarna inte anser att personer från Sverige ska ha företräde till jobb framför invandrare om det är brist på arbetstillfällen och inte heller att män ska ha företräde före kvinnor i en sådan situation.

En annan svensk värdering är att religion inte är särskilt viktigt. Sverige är inte unikt och det finns länder där ännu lägre andel anser att religion är viktigt, men Sverige ligger klart i gruppen av minst religiösa länder.

En tredje svensk värdering är att man inte har något emot att ha homosexuella, invandrare eller ogifta par som bor ihop som grannar.

Vi ser också lika rättigheter för kvinnor och män som en mycket viktig del i demokratin och vi tycker att det är helt okej med sex före äktenskapet.

Det finns naturligtvis inget evigt med dessa värderingar, de har växt fram över tid och det som i dag är en självklar värdering för de flesta svenskar, var inte det för 50 år sedan.

Visst kan det vara intressant att notera att ointresse för religion, en positiv inställning till invandrare, homosexuella och sex före äktenskapet är värderingar som präglar många svenskar.

Men att ställa det som krav för att ses som svensk – oavsett om man är född i landet eller inte – är faktiskt inte förenligt med svenska värderingar.