Drönare ‑ så mycket mer än bara nöje

C-KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2017-07-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När drönarna började inta våra skyar blev det lite väl laglöst med både fotografering och filmande. Det blev därför nödvändigt att skydda den personliga integriteten. Men i och med att riksdagen beslutat om ett undantag i kameraövervakningslagen förändras läget enormt. Kamerautrustade drönare omfattas med start 1 augusti inte längre av lagen.

Efter lagändringen kan både företag och privatpersoner flyga drönare utrustade med kamera utan tidigare nödvändigt tillstånd. För myndigheter är det dock fortfarande oförändrat. Den kritik som tidigare kom gällde att människor kände sig kränkta när drönare filmade dem vid ovälkomna situationer.

Ett stort men återstår dock. EU:s stora dataskyddsförordning börjar gälla maj 2018. Denna kommer även Sverige behöva förhålla sig till. Dessutom pågår en omfattande utredning av kameraövervakningslagen.

Till skillnad från ett flertal andra länder har denna bransch tyvärr tvingats avstanna markant. Vi kan därför vara tacksamma för att både riksdag och regering fått till en regeländring. Äntligen kan branschen få ny välbehövlig luft under vingarna. Och det behövs.

Utvecklingen för drönare har gått fram oerhört fort sedan de närmast började svämma över på den svenska marknaden. Användningsområdena är nu många fler och utvecklingen fortsätter ständigt framåt.

Allt från hjärtstartare som kan flygas med flera minuter snabbare transport med drönare än med ambulans, livräddningshjälp vid badstränder, till att lokalisera eller övervaka exempelvis skogsbränder, hör till några nya områden där drönare innehar en viktig vägledande roll. Här har Sverige en viktig roll att fylla.

I Sverige finns numera ett testområde norr om Västervik i Kalmar län. På en yta av tjugofyra kvadratmil har vi Sveriges första nationella center för drönare.

Eftersom terrängen är omväxlande, endast fjäll saknas, går det att testa och utveckla teknik för natur- och skogsbruk, miljövård och räddningsarbeten. Området har dessutom fördelen att vara skyddat från civila och militära flygleder.

För den som fördjupar sig inom området UAV, som drönarna kallas på fackspråk, finns det närmast obegränsade möjligheter. Exempelvis kommer vi inom den närmsta framtiden märka av stora skillnader inom skogs- och jordbruk.

För att få bästa möjliga grödor kommer drönare att kunna användas eftersom de effektivt kan överblicka stora landområden. Med hjälp av högteknologisk teknik kombinerat med data kan framtida odlingar bli precisa in på detaljnivå.

Andra områden där Sverige kommer vara med och driva på utvecklingen är inom räddningstjänsten där drönare med värmekameror exempelvis snabbt kan lokalisera försvunna personer.

Vi har en spännande framtid att se fram mot. För en gång skull agerade regering och riksdag på ett mer än föredömligt synkroniserat sätt.