Äntligen tar Regionen ställning för en Fåröbro

Foto: Tommy Söderlund

Debatt Gotlands Folkblad2017-08-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har varit en intensiv sommar med massor av Fåröbesökare, aktiviteter och jobb så det har inte blivit mycket tid över till skrivande för mig. Men i sommarens elfte timme uttalar sig regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) för att hon vill öka tillgängligheten till Fårö, vilket gläder mig.

Det sker i sista minuten, för Fårös befolkning har minskat år efter år när ungdomarna lämnar ön och bara de gamla blir kvar. År 1996 var fåröborna mot en bro då de trodde att man skulle kunna rädda kvar affärer, skola och distriktssköterska med färjan som broms. Nu försvann allt ändå förutom en affär så opinionen idag är klart för en bro, även om varje dyrbar utredning ökar på kostnaden.

De som ännu vill ha kvar färjan har som argument att det blir för mycket folk på sommaren. Det sa man redan i ett GT-reportage 1979 och sedan dess har besökarna säkert fördubblats sommartid. Ännu mer i sommar när tre färjor smidigt har hållit köerna borta. Den som besökt Gotland i sommar men inte Fårö har sannolikt inte gjort det för att det varit långa köer. Det kan dessutom aldrig komma fler besökare till Fårö än det kommer till Gotland. När färjeförbindelserna till fastlandet ökar, ökar också färjetrafiken till Fårö, som den gjorde i somras.

Väldigt många har uttalat sig på Facebook om förbindelsen över sundet. Just med argument som att Fårö inte tål mer turism. Då kan man fråga sig hur Östergarnslandet, Tofta och Sudret klarar det med natur som är likadan som på Fårö?

Andra argument är att det är skönt att stressa av på färjan. Jovisst, det kan behövas när man kört för att inte missa exempelvis 23-färjan en januarikväll så man slipper sitta i kylan i nästan en timme innan nästa färja går. Det är inte alltid man själv kan styra när man ska resa.

Själv kommer jag nog inte att få uppleva en bro, men jag hoppas för Fårös och ungdomarnas skull att det blir en sådan inom en 20-årsperiod.

De (mest ickefåröbor) som säger att de vill ha kvar färjan vill jag fråga en sak. Skulle ni vilja ha en vägbom x kilometer från ert hem som bara öppnas en gång i halvtimmen dagtid och en gång i timmen kvällstid? För det är så det är att bo på Fårö idag. Ni kan ju stressa av framför vägbommen och låtsas att det är ett färjeläge.