Arbetsmarknaden och kollektivavtal

Debatt Gotlands Folkblad2017-02-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I Sverige är de parterna på arbetsmarknaden som tillsammans bestämmer vilka villkor som ska gällaför de anställda i de många olika branscherna. Parterna, arbetsgivare och arbetstagare, representeras av arbetsgivarorganisationer och fackförbund.

Parterna förhandlar fram villkor anpassade för just deras bransch och skriver ner dem i ett kollektivavtal som bägge parterna undertecknar. I kollektivavtalet regleras allt som kan ha med anställningen att göra. Arbetstider, försäkringar, löner, andra ersättningar med mera och det fina är att det är helt branschanpassat.

För att sen få kollektivavtalet att gälla på den enskilda arbetsplatsen brukar arbetsgivaren gå med i branschens arbetsgivarorganisation. Om arbetsgivaren av någon anledning inte vill gå med i arbetsgivarorganisationen, de kanske ogillar arbetsgivarföreningens politiska verksamhet, så kan man gå direkt till den fackliga organisationen och teckna ett så kallat hängavtal. Det är samma avtal, enda skillnaden kan vara att arbetsgivaren betalar en administrativ avgift till fackförbundet istället för en medlemsavgift till arbetsgivarföreningen som delvis sponsrar deras politiska lobbyarbete.

För att det inte ska bli någon diskussion om vilket kollektivavtal som ska gälla har fackförbunden delat upp branscherna mellan sig. Det är med andra ord inte arbetsgivaren som kan bestämma vilket avtal de vill ha utan fackförbunden som äger den frågan, tillsammans med arbetsgivarorganisationerna.

Om arbetsgivaren inte vill teckna kollektivavtal så har de även den rätten, men som med alla val finns det konsekvenser. Vi har avtalsfrihet men om du exempelvis vägrar att teckna ett avtal med kollektivtrafiken, läs lösa biljett på bussen, så får det konsekvensen att du inte får åka med kollektivtrafiken, läs bussen.

På samma sätt kan det få konsekvenser om en arbetsgivare inte vill teckna kollektivavtal, då fackförbunden har laglig rätt att vidta stridsåtgärder, utifrån ett väl utformat regelverk, där de först måste förhandla med arbetsgivaren.

Då vi i Sverige valt denna modell är det också i parternas intressen att alla arbetsgivare har kollektivavtal för annars riskerar hela systemet att rasa. För om en del av arbetsmarknaden som består av arbetsplatser med kollektivavtal måste konkurrera med arbetsplatser utan kollektivavtal får vi en negativ utveckling av villkoren på arbetsmarknaden. Så för alla arbetstagare är det viktigt att fackförbund och arbetsgivarorganisationer ser till att alla arbetsgivare följer de villkor som branschen tycker är schysta genom att de tecknar kollektivavtal.