Arbetskraftsinvandring har alltid förekommit till Sverige. Den är en naturlig del av ett litet lands öppna ekonomi. Vi kan inte vara självförsörjande på alla kompetenser. Flaskhalsar och bristsituationer på arbetsmarknaden uppstår hela tiden.
Men dagens svenska system för arbetstillstånd till arbetskraft utanför EU är en katastrof. I december 2008 avreglerades det svenska arbetstillståndssystemet. Ett verk av Alliansregeringen och miljöpartiet.
Det tidigare systemet var myndighetsövervakat. År 2008 fick Sverige istället OECDs mest avreglerade system. Den så kallade arbetsmarknadsprövningen slopades. Sverige lovades fri tilldelning på läkare, tekniker och ingenjörer.
Men hela ökningen av beviljade arbetstillstånd skedde istället i yrken utan krav på teoretisk kompetens eller yrkesutbildning. Där tillgången på arbetskraft redan var god och arbetslöshet hög. Än värre var kanske att det tämligen omgående kom rapporter om fusk och missbruk. Om usla arbetsvillkor, inte sällan slavliknande villkor och om i det närmaste rättslösa arbetstagare. Men också om arbetstillstånd mot betalning och att systemet låg vidöppet för människosmugglare.
Avregleringen öppnade för arbetsgivare med låga löner och snabba pengar som enda intresse. Senaste i raden av rapporter kommer från Aftonbladet som under förra veckan i en rad intervjuer och inslag, ibland med dold mikrofon, återigen kunde teckna bilden av ett system fullständigt utom kontroll.
Regeringen har tillsatt en utredning med den konkreta arbetsuppgiften att ta fram ett lagförslag som gör arbetsgivarens anställningserbjudande juridiskt bindande.
Visst, det kommer ge den anställde ökade möjlighet att ta strid för skäliga arbetsvillkor, något som Alliansregeringen in i det längsta vägrade. Men ännu har regeringen inte kommit till den politiska insikten att systemet måste förändras i grunden. Detta trots att det står bortom all rimlig tvivel att arbetsmarknadsprövningen måste återinföras. Svensk myndighet måste ges rätt att ifrågasätta och överpröva arbetsgivares önskan att rekrytera från länder utanför EU.
Arbetsmarknadsprövningen är inte hela lösningen, men utan dess återinförande kommer arbetstillståndssystemet för alltid vara behäftad med mer missbruk, fusk och utnyttjande än vi kan acceptera.
Det relativt stora antalet människor som de senaste åren, på flykt undan krig och umbäranden, sökt asyl i Sverige är ytterligare ett starkt skäl för en återinförd arbetsmarknadsprövning. Det gör det än mer troligt att den arbetskraft som arbetsgivare söker redan finns i landet.