Bidrag eller ersättning, det är frågan

Debatt Gotlands Folkblad2015-01-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fas 3 ska avskaffas, det har regeringen och en majoritet i riksdagen bestämt. Ändå velar man. Allt medan cirka 35 000 sitter i meningslös sysselsättning som snarare gör dem sämre anställningsbara än om de inte hade varit på sin ”arbetsplatser”. De har heller inga fackliga rättigheter och hotas, om de inte ”sköter” sig, och gör jobb som en anställd kunde ha gjort, att bli avstängda från ersättningen.

Under tiden drar ”arbetsgivarna” in 5 000 kronor/person i ersättning. 175 miljoner skattekronor delas alltså varje månad ut till dessa företag.

Det beräknas också att mellan 175 000 och 200 000 arbeten idag är delvis bidragsfinansierade. En summa som kraftigt har ökat under de borgerliga åren. 2001 kostade a–kassan 17 miljarder mer än de statliga stöden för att anställa arbetslösa. 2012 kostade bidragsjobben 18 miljarder, fem mer än a–kassan. Sedan dess är ökningen sannolikt ännu högre. Det mesta av dessa stöd går till företag inom låglönebranscher. Om det har gett fler jobb kan man tvista om, men de jobb som man anser har skapats genom detta är ganska dyra.

Till dessa ska man lägga de cirka 30 000 praktikplatser som på en del håll slår ut lönejobb genom att praktikanter får göra lönejobb utan lön. Svensk arbetsmarknad har fått en slagsida som kommer att ge en ordentlig baksmälla när man en dag måste rätta till detta.

Alliansen sa att reformer som jobbskatteavdragen var självfinansierade. Men hur var det med det egentligen? Arbetsgivaravgiften har sänkts med en procent. Inte så mycket, men tittar man på hur man förändrat den blir det lite annorlunda. Sedan 2007 har den sociala delen (finansieringen av sjukförsäkring, pension, arbetsskadeförsäkring med mera) sänkts med sju procent. De pengarna har flyttats över till den allmänna löneavgiften som i princip är en vanlig skatt och förts över till den allmänna ”skattekistan”. Tomas Lundberg, ombudsman på Metall, har räknat ut att det rör sig om 314 miljarder under den borgerliga regeringsperioden. Pengar som skulle ha gått till de anställdas pensioner sjukförsäkring och arbetslöshet gick istället till skattesänkningar. Känn er lurade ni som hyllade jobbskatteavdragen, ni har betalat dem själva genom sämre pension.

Eva Bofride skriver 14 februari att hon inte vill att rut och rot ska kallas bidrag då de egentligen inte betalas ut av staten utan är pengar man slipper betala in. Gott, men då borde alla anhängare av den teorin också sluta att kalla a-kassa och sjukersättning för bidrag. För det är ju egentligen pengar vi har betalat in men som vi nu får tillbaka. Återbetald a-kassa borde då också kallas ”minskad intäkt till staten”. Så länge a-kassan kallas bidrag kommer jag att kalla rut för det också.

Även SD hyllar de mördade satirtecknarna i Paris. Men man undrar hur äkta det är när de själva vill förstatliga SVT så att politikerna kan styra deras innehåll. Det förslaget luktar Putin.