På temat förunderligt: Vinster i välfärden är på tapeten och borgerligheten försvarar vinster i välfärden med...håll i er nu - jämställdhet! Att välfärdsföretagen domineras av kvinnlig personal och/eller råkar ha kvinnor som VD tas som intäkt för att till varje pris skydda välfärden mot vinstbegränsning.
Det är en udda variant av feminism, helt klart. På vilket sätt gynnar det kvinnor att börsnoterade företag får fortsätta att plocka ut vinster från välfärden, istället för att återinvestera i verksamheten? Är en arbetsplats feministisk för att den domineras av kvinnor, eller för att VD råkar vara kvinna? Nä, det är ju inte riktigt så det fungerar, eller hur?
Jämställdhetskrav i alla sektorer är alldeles utmärkt. Att kvinnor startar företag - oavsett bransch - är alldeles utmärkt, men varken kvinnor eller män borde få plocka ut vinster oreglerat ur välfärden. Välfärden är inte en marknad vilken som helst. Kvinnors företagande ska inte vara varken mer subventionerat eller söndergullat. Kvinnor förtjänar bättre än så. Att göra frågan om vinster i välfärden till en jämställdhetsfråga är ohederligt då det tar fokus från grundfrågan och dessutom pekar ut vilka branscher kvinnor helst ska hålla sig till.
Och så avslutningsvis: flygskatten. I grunden är en flygskatt oundviklig. Vårt klimat kräver att vi ser över hur vi reser. Däremot ser ju jag som gotlänning svårigheter i att flygskatten i nuvarande förslag inte tar någon hänsyn till regionala skillnader. Nu ska förslaget remitteras, men redan 161201 kunde vi på Dagens Industris förstasida läsa ”flygskatt - ja, tack!”.
Flera tunga näringslivsföreträdare välkomnar att flyget i större utsträckning ska betala för sin klimatpåverkan och det är väl inte helt osannolikt att förslaget kommer att vinna laga kraft under nästa år. Jag kommer att fortsätta att resterande del av processen påminna om att landet bär på stora olikheter och på sina håll saknar tåg. Med tanke på prognosen för att få gehör för den aspekten, är det för väl att inte en högre skatt föreslås.
Och för att det ska vara helt klart: en flygskatt är oundviklig (Arktis blöder och den ryska tundran läcker - vår planet kan inte vänta!), men som företrädare för ett glesbygdslän i Östersjön finns det så klart en förhoppning om att regeringspolitiken även på det här området också ska ha som ambition att minska klyftor, i det här fallet de regionala.