Dagens sanningar om landet Sverige

Debatt Gotlands Folkblad2016-09-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ryktet om Sveriges sönderfall är starkt överdrivet. Det är i och för sig ingen nyhet, men av någon anledning får det inget större utrymme i media.

Arbetsmarknaden är hetare än någonsin. I fredags rapporterade SVT Nyheter att varselnivåerna i augusti var de lägsta på 16 år. I samma reportage radas rekordnivåer upp en efter en. Sysselsättningen är rekordhög. Arbetslösheten rekordlåg. Antalet inrapporterade jobb till arbetsförmedlingen är med nuvarande beräkningssystemfler än någonsin. Suget efter arbetskraft är dessutom utbrett över hela arbetsmarknaden.

Men hettan på arbetsmarknaden ger också problem. Antalet vakanser och lediga platser är de högsta som uppmätts. Här finns det verkligen stora utmaningar för regeringen

En annan diskussion som ofta dyker upp är budgetunderskottet och regeringens lånebehov. Oseriösa debattörer brukar kraftigt överdriva för att försöka vinna sympatier, men lögnerna föder också de mörka krafterna som genast skyller lånebehovet på invandringen. Men hur ligger det egentligen till? Enligt Riksgälden var lånebehovet i augusti nästan 27 miljarder minus. Det vill säga det fanns inget lånebehov över huvud taget. Landets finanser gick plus i augusti.

Anna Kindberg Batra (M), och flera av hennes ledande partikamrater, pratar ständigt om att vi har en miljon människor i utanförskap. Vilket inte stämmer. Vid några tillfällen har Moderaterna nyanserat det till att det snart är så många.

Moderaterna får stark kritik för hur de använder statistiken. I statistiken ingår alla utbetalningar från socialförsäkringssystemen vilka omvandlas till helårsutbetalningar. Om exempelvis tolv personer varit arbetslösa eller sjukskrivna i en månad vardera, blir det enlig beräkningsmodellen en person. Men nu visar siffrorna på att antalet helårsutbetalningar sjunker. Prognosen för 2018-2020 räknas ner med 90 000 helårsutbetalningar.

Under året har det gjorts flera globala undersökningar där Sverige hamnar i topp. Sverige har bäst rykte av alla länder enligt en brittisk konsultbyrå och enligt tidningen US News & World Report är Sverige världen femte bästa land.

I en artikel i Dagens Industri 22 september får vi veta att nästan 2 000 forskare i 124 länder, med stöd av Bill och Melinda Gates stiftelse, kartlagt 33 indikatorer för att visa hur väl olika länder uppfyller FN:s mål för hållbar utveckling. I den kartläggningen hamnar Sverige på bronspallen. Bara slagna av Island och Singapore.