Filmjölksskandalen i Trelleborg har väckt stor uppmärksamhet. Så pass stor att kommunens säkerhetsavdelning nu tvingas se över de hot som kommunens företrädare fått ta emot. Uppmärksamheten har också tvingat kommunen att under två hela dagar besvara de mail de fått angående skandalen.
Problemet är att det inte är någon skandal. Problemet är att en del av en helhet ryckts loss utan att hela bilden redovisats.
Det som hänt är att SVT gjort ett reportage om maten på ett demensboende i Trelleborg. SVT ger reportaget rubriken ”Kommunen vill spara – dementa får äta filmjölk”.
I reportaget kritiseras kommunen för att de ger de boende filmjölk istället för lagad mat. Något som verkligen kan riva upp heta känslor. Kvällstidningarna hakade på och fortsatte förmedla en bild av att dementa fick försöka överleva på filmjölk och kända kockar och personer med goda kunskaper i geriatrik fick spy sin galla över kommunens tilltag.
Men vi borde tänka ett steg till. Kan det verkligen vara så att kommuner sparar in pengar genom att svälta våra äldre? I dagens samhälle är kosten för de som nyttjar offentliga anläggningar väl ballanserad. Sjukhus, skolor och äldreboenden har duktig personal med god utbildning i bland annat näringslära.
Det som hänt på demensboendet i Trelleborg är att de dementa inte åt av den tillagade maten de fick. Personer med minnesjukdomar kan ha svårt att få i sig mat, och en möjlighet att variera kosten med kort varsel är viktigt. Mer än 75 procent av den tillagade maten boendet hade förut åts inte upp och tvingades därmed att kastas. De boende fick självklart inte heller det näringsintag som de borde.
På demensboendet har man därför sen ett år tillbaka startat ett projekt där man valt att ha en mer flexibel och mindre avancerad kvällsmåltid. Förutom fil, har man möjlighet att servera mannagrynsgröt, rågflingegröt, lasagne, crêpes och potatisbullar. Nu har de boende börjat äta mer, vilket också visar sig på deras vikt, som noga dokumenterats både före och efter projektet drogs igång.
Det är lätt för media att piska upp en bild av något som vi tycker är förskräckligt och med den spridning som nyheter får i dag kan vi alla ta del av dem mycket snabbt. Därför är det viktigt att media verkligen gör sitt jobb, vilket jag inte anser att SVT och kvällstidningarna gjort i denna fråga.
Vi vet att det finns personer med en politisk agenda att ifrågasätta det som de kallar etablissemanget. Och visst finns det problem att ta tag i, där det så kallade etablissemanget hittills inte lyckats. Men när media genom dålig journalistik spär på det misstroende som finns blir det inte bättre. Och när media gör dåliga jobb, räknas även media in under benämningen etablissemanget.
Vi behöver media som gör bra jobb, så att varken misstroendet hot mot media, politiker eller myndigheter ökar genom dåliga reportage.