Demokratin minskar med färre nämnder

Debatt Gotlands Folkblad2018-12-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag beslutar Gotlands regionfullmäktige att lägga samman två tunga nämnder och därmed göra uppdraget svårare för ledamöterna.

Som ny fritidspolitiker 1980 hade jag 70 000 kollegor i landets kommuner. 2015 var det under 37 000. Det lär bli färre efter årets val. Under tiden har vi blivit nästan två miljoner fler i Sverige. Allt färre känner en politiker. Allt färre känner sig sedda och lyssnade till. I Region Gotland finns numera 6500 anställda varav många sällan ser sin arbetsgivare. Missnöjespartierna växer.

Missuppfattningar, olyckliga misstag och medveten desinformation om politik och beslutsfattande är vanliga i sociala medier och människor emellan. Där har de förtroendevalda fritidspolitikerna sin viktigaste roll jämte själva beslutsfattandet. Fritidspolitikerna finns där vid fikat, i omklädningsrummet, på personalmötet och kan förklara, rätta missförstånd och inte minst fånga upp det som behöver åtgärdas. Fritidspolitiker har i generationer fungerat som ambassadörer för vårt hundraåriga demokratiska system som lett till ett av världens bästa länder. Men nu blir de allt färre i kommunerna oavsett styrande partikonstellationer.

Parallellt professionaliseras politiken. Fler heltidspolitiker med fler uppdrag blir färre dagliga demokrati-ambassadörer i arbetslivet. Fler politiskt anställda innebär inflytande åt personer som inte valts och därmed inte kan ställas till ansvar.

Samtidigt minskar mediebevakningen. Nu saknar 35 kommuner helt redaktionell närvaro även om Gotland är lyckligt lottat i just det avseendet. Hälften av landets journalister bor i Stockholm och andelen ökar. Med färre som bevakar och vårdar sanningen växer lögnens utrymme.

Vi gör det svårare att vara fritidspolitiker och klagar sedan på likriktade kandidater, suckar över alla avhopp och förvånas över bristen på mångfald. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade på tunga poster. De många avhoppen bland yngre - underrepresenterade över hela fältet - kan bara delvis förklaras av en större benägenhet att flytta till studier och jobb.

Att göra uppdragen svårare ger knappast bättre representativitet. Att som nyvald möta sammanträdeshandlingar på många hundra sidor med formella beslutsformuleringar och hänvisningar till lagtext och domar kan vara svårt nog. För den som inte har lång skolvana eller svenska som första språk är risken att ge upp rimligtvis större.

Mot den bakgrunden blir det nästan obegripligt att någon väljer att lägga till många timmars inläsning och ett helt nytt politikområde för fritidspolitiker som utgör merparten av de förtroendevalda.

Alliansregeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning. Alliansminoriteten på Gotland gör idag tvärt emot vad den utredningen föreslog.

Debatt