Allting har två sidor men politiker och media försöker ofta få oss att se bara en sida. Det gäller allt från arbetsmarknad, utrikeshandel till dagens ödesfråga om britterna ska stanna i EU eller lämna, Brexit.
På alla marknader finns både efterfrågan och utbud att ta hänsyn till och båda bestämmer utfallet. På arbetsmarknaden finns ett utbud av timmar från alla som vill jobba men också en efterfrågan från arbetsköparna. För varor och tjänster finns efterfrågan från oss alla konsumenter och ett utbud från affärerna.
Men i debatten brukar man ofta medvetet strunta i tvåsamheten och i stället bara låtsas om att det finns en sida. I åratal har vi hört myten att arbetslöshet är de drabbades eget fel.
Det har varit ute att diskutera varför arbetsgivarna ratat viss typ av arbetskraft, att efterfrågan i samhället varit för svag för att kräva nyanställningar eller att det inte funnits hyresbostäder att flytta till där jobben finns. Att så här inte se till båda sidor av ekonomin är som att prata om fotbollslandslagets chanser i EM utan att fundera över vilka motståndarlag det finns.
Vanligt är att alltid betona exportens möjligheter men helt förbigå att samtidigt sker strukturomvandling med ökad import och nedlagda arbetsplatser och förlorade jobb. Inför EU inträdet på 90 talet höjdes våra exportchanser i vissa branscher till skyarna men få nämnde att jordbruk och livsmedelsindustri skulle slaktas. Nu dricks den tyska mjölken och mjölkbönderna är ett utdöende släkte. I Bjuv lägger man ned fabriken.
Britterna ska i sommar bestämma om landet ska lämna EU. Opinionen skiftar och ingen vet utgången. Premiärminister Cameron använder hänsynslöst sin stab för att skrämma folket.
Även här hemma går budkavlen att vid Brexit får UK stora problem med sina EU avtal. Men sanningen är att handeln från till exempel, Sverige och Tyskland till UK är så mycket viktigare för oss än för britterna. De köper för över 85 miljarder kronor från Sverige men vår export dit bara är 65 miljarder kronor. Många, många svenska jobb står därför på spel. Tysklands export till UK är ofta dubbelt så stor som importen därifrån.
Om inte britterna vid Brexit ger oss fortsatt frihandel riskeras därför hundratusentals jobb i det EU som blir kvar.10 000 kronorsfrågan till Merkel, Löfven och vår nya handelsminister (Linde) är därför inte att av snällhet ge britterna ett bra avtal utan att av egenintresse garantera att vi får fortsatt frihandel med vår viktigaste kundnation.