Hur genererar vi grundvatten så att alla berörda på ön får lika mycket vatten? Det är den stora och huvudsakliga frågan idag bredvid arbetstillfällen. Jag tillhör dem som har svarsrätt på Cementas utbyggnadsplaner på File hajdar, men vem undrar jag kan ge svar på frågan om framtida tillgång av grundvatten?
”Gotland har relativt gott om vatten men dåligt vatten och hur det kommer att se ut i framtiden är avgörande vilket jordbruk vi kommer att ha i framtiden och vilken industri.”
De här orden fälldes i en debatt i Radio Gotland 1978. Sen dess har nästan 40 år förflutit. Svaren har vi idag om både jordbrukets och industrins inverkan på vårt ö vatten.
Vattenfrågan är Gotlands ödesfråga med lågt grundvatten, ringa nederbörd och snabb avringning men framförhållningen tycks obefintlig.
”Förstörelsen” av vattnet om vi kan kalla det så, startade med utdikningen av myrmarkerna 1870-1920. Det var inte bönder utan dåtidens finanshajar, Visbybor och fastlänningar, som spekulerade i jordbruksmark.
Bönderna i sin tur var på den tiden motsträviga, då försökte spekulanterna sälja samma mark till smålänningar, till slut blev det skottar som köpte jord. Men kunskapen 1978 räckte inte för att stanna av, skapa beredskap för vattenbrist, utan krafter som tar ut grundvatten fick rulla på.
Idag är hela ön utdikad. Utom Fårö. Utdikningen av åkermarken har ett nära samband med kvalitén på grundvattnet. Liksom skogsbruket, vars utdikning inte varit lika hård på ön som i övriga Sverige. Men fråga er hur många existerande skogsvätar som finns kvar. Och hur många tomma kalkbrott?
Idag vet vi att jordbruk och industri påverkar vårt dricksvatten. Vattenförsörjningen måste diskuteras. Lösa åsikter hit och dit leder ingenstans, det är fakta om klimat, nederbörd och infiltrationskapacitet som gäller. Och forskning. Kunskap om hur vatten rör sig. Hur vattenuttag görs, hur dricksvatten förstörs, kvalitén försämras eller hur vi behåller och ökar på vår grundvattennivå. Jag kan tycka att alla som ständigt talar om arbetstillfällen i gengäld bör sätta sig in i och skaffa sig kunskap om grundvattnets gång, hur vi återställer grundvattnets flöden, hur vi räddar vårt vatten, inte offrar det.
Den enes bröd, är den andres död. Du som vill ha framtida jobb i vilken industri du än befinner dig, se till att vi andra runt omkring också har vatten, så du kan dricka din öl, när helgen kommer för din öl kräver också vatten.
Alla har ett ansvar, VA kollektivet kommunalt vatten, lantbrukare, kalkindustrin, turistindustrin liksom alla hushåll med enskilda brunnar. Ingen kommer undan.