Vem tar ett helhetsperspektiv beträffande vårt dricksvatten? Vattnet är ett livsmedel som inte längre kan tas för givet. Samhället ska ha god framförhållning med tillräcklig mängd vatten och beredskap för vattenbrist. Dricksvatten av god kvalité, inte bara drickbart vatten.
Vem minns inte hur vatten kördes till Romatrakten på 1980-talet, barn blev sjuka.
Vattnet måste ges högsta prioritet. Vi kan dansa regndans men hur långsiktigt är det. Lösningen är inte heller självklart havsvatten och vattenverk eller konstgjort regn.
Besöksnäringen får företräde i de politiska rummen framför dricksvatten och vattentillgång, men en hållbar besöksnäring måste också ses i ett vattenperspektiv. Samtidigt sägs besöksnäringen inte ta något större ansvar i pågående vattenförsörjningsplaner. De kommer sällan till kallade möten.
I jordbruket idag tas inget grundvatten ut enligt uppgift från länsstyrelsen. Endast ytvatten används i grönsaksindustrin som sedan utgör bevattning. Med ett undantag. Frågan om att dämma upp våtmarker som Träskmyr på norr möter ögonblickligen på motstånd. Svaret blir att man inte kan förstöra god jordbruksmark.
Vi måste stimulera och återskapa våtmarker någonstans eller skapa grundvattenbildande åtgärder som meandrande diken. Kan man begära att hushållen sparar på vatten om andra delar av samhället i sin tur slösar på vatten och inte bidrar med nyskapande åtgärder?
Åtgärder som regionen gör för de kommunala hushållen cirka 50 procent av öns befolkning, kommer naturligtvis andra till nytta. Alla utanför det kommunala ledningsvattnet är ansvariga för sin egen brunn. Ofta har den otjänligt vatten. Skitigt vatten kan i sin tur riskera kommunala vattentäkter.
Vattennivån i våra sjöar sjönk vid utdikningen. Kan man i sin tur återställa exempelvis Lojstaträsken? Om regn faller vår och höst, gäller det att behålla det tills det behövs. ”Det är nödvändigt att se över alla vattentillgångar”, säger Andreas Nypelius som representerar LRF i gruppen Vatten i odlingslandskapet. Han säger också att ”det borde funnits ett vattenverk för bräckt vatten redan för 15 år sedan.”
Ge och ta är inte heller självklart. Nyfunna grundvattentäkter finns vid Ava på Fårö och i Lojsta. Markägare delar inte självklart med sig av nyfunna vattentäkter. Det krävs vattendom för att kunna få tillgång till samma vatten.
I dag pågår arbetet med en vattenförsörjningsplan på Länsstyrelsen med olika institutioner involverade, ett arbete som skall pågå fram till 2019.
Vem tar initiativ till projekträddningar av vatten, inte bara det som flyter i regionens ledningar? Jag ringer Stefan Persson, ansvarig för regional utveckling. Han har inget svar men säger att han står beredd just nu att lära sig mer om vattenfrågan. De penningmedel som utlovats som ersättning för Nordstream kommer man inte att veta något om förrän tidigast mars.