Vi har ett nytt styre och det märks. På flera vis. Vi som finns nära varandra i vardagen märker tydligt att man inte har pratat ihop sig. Det spretar och det får konsekvenser som drabbar gotlänningar. Om man saknar helhetstanke och inte går i takt, kommer det att drabba landsbygd, barn, unga och barnfamiljer. Nu händer det.
Miljö- och byggnämnden får frågan om att förlänga bygglov i Sanda och Humlan. Socialdemokraterna röstar FÖR detta. Styret röstar NEJ och med hjälp av SD blir beslutet att paviljongerna ska bort. Konsekvensen blir att elever i Sanda får flytta till Klintehamn tidigare än de annars skulle ha gjort. Framåt vet vi att denna situation finns på fler ställen på landet. Hur ska det gå undrar jag!?
I Stånga har vi just nu många barn. Oerhört glädjande! Vår princip när vi styrt har varit att det som måste finnas närmast människor där de bor är förskolor. Till förskolan åker föräldrar två gånger varje dag. Långa avstånd är då inte bra. Behöver vi organisera om, ska vi försöka undvika att det drabbar de minsta barnen. Därför röstade Socialdemokraterna nej till att lägga ner förskolan i Stånga. Vi ville hellre utveckla förskolan på plats och låta förvaltningen sedan se på bästa lösningen för att få plats i skolan. Två beslut som helt slår mot skolan och landsbygden. Det handlar inte ens om att spara pengar! Det är någon annan, högst oklar, filosofi som slår så hårt.
Inför 2018 avsatte vi 4,5 miljoner kronor i ett landsbygdspaket för att säkra arbetet med enskilda vägar, strandstädning och utveckling av besöksplatser. Genom nya former av samverkan har vi också kommit framåt. Varje år har vi samverkat med Trafikverket kring investeringar i projekt som exempelvis säkrare skolvägar och ökar säkerheten på busshållplatser. Nu ska vi inte samverka längre. Beslutet i tekniska nämnden innebär att Trafikverket istället får investera de egna pengarna i sitt eget vägnät istället för i sånt vi tillsammans valt ut. Belysning på landsbygden kan vi glömma. Likaså badrampen i Gustavsvik. Lekplatsen i Klintehamn blir inte av. Andra lekplatser kommer att monteras ner allt eftersom, då resurser till underhåll ska skäras ned. Skejtarna rasar då Aktivitetsparken inte blir verklighet. Jag håller med dem. De har väntat för länge.
Besluten spretar och slår mot landsbygden. Mot barn och unga. Mot gotländsk attraktivitet. Att ha makten ställer krav. Vi måste bli fler och locka människor i arbetsför ålder. Då måste vi bygga ett samhälle också för barn, barnfamiljer och unga. Vi måste lyckas fortsätta visa upp fantastiska stränder och hela ön ska leva året runt. Det kräver helhetssyn och balans mellan olika behov. Hela tiden. I varje beslut.