Ett jämlikt samhälle uppstår inte av sig själv

Debatt Gotlands Folkblad2018-08-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett jämlikt samhälle, med små skillnader i levnadsvillkor, livschanser och trygghet, är inget som uppstår av sig självt. Bakom ett jämlikt samhälle ligger decennier av politiska beslut, formade av en politisk debatt där arbetarrörelsen satt dagordningen. Det är värt att påminna om så här i valtider.

Jag har skrivit om det tidigare. Att medelklassen krymper i västvärlden. De redan rika blir allt rikare. Och stora delar av befolkningen står still eller halkar efter.

Jag brukar hävda att det, lite förenklat, finns fyra verktyg för att bygga ett ekonomiskt och socialt jämlikt samhälle.

Det mest uppenbara, är det progressiva skattesystemet – det vill säga där stora inkomster beskattas högre än små inkomster. Mer viktigt är dock hur samhället använder skatteintäkterna. Med transfereringar och offentliga försäkringar ges trygghet till de som genom sjukdom, otur eller strukturer tillfälligt eller permanent inte kan försörja sig själva eller sin familj. Men kanske framförallt ger skatteintäkterna möjlighet till offentligt finansierade verksamheter, som kommer medborgarna till del efter behov oavsett plånbokens storlek.

Tillgång till skola, sjukvård och aktiv arbetsmarknadspolitik av god kvalité är avgörande för en fast förankring på arbetsmarknaden hela yrkeslivet ut. Den som ramlar ur arbetsmarknaden ska får stöd att åter komma in.

Ett av de viktigare verktygen är lönen, eller priset på arbete som jag oftast väljer att kalla det. En arbetsmarknad med stora löneklyftor kan omöjligen utgöra grund för ett jämlikt samhälle. Mer än heltid ska inte behövas för att klara försörjningen.

Inga lagar i världen kan garantera sjysta löner. Ty lika gärna som lagstiftare kan lagstift om högre löner, lika gärna kan de lagstifta om sänkta löner och urholkade anställningsvillkor. Allt efter politiskt tycke och konjunktur. Även här i Sverige finns förslag om sänkta löner. Framförda framförallt av Allianspartierna. Att förslagen bara gäller vissa utpekade grupper av arbetstagare ser jag bara som en tillfällighet – ett första steg.

Västvärldens arbetsmarknader står inför stora framtida utmaningar. Det handlar om en ökad grad av automatisering av industrier och tjänsteproduktion. Men också en utveckling där fler jobb flyttar till låglöneländer.

En utveckling som naturligtvis från borgerligt håll kommer innebära förslag om sänkt lön för allt fler grupper. Något att fundera över så här i valtider.

Fundera också på vad borgarna vill göra med skattesystemet och våra offentliga försäkringar. Och vad det innebär för jämlikheten i Sverige.