Björn Jansson redovisar den 17 januari den ”önskelista” han lämnat till regeringen angående att Gotland tackade nej till Nordstreams 50 miljoner. Om det finns några garantier för ersättning är osäkert.
Listan är stor, utbildningsplatser på Campus Gotland, vägbelysning, reservhamn i Slite, Fåröbro, en lösning på sjukvårdskrisen med mera.
Det är väl bra i sig, men prioriteringen måste vara i första hand Slite, som förlorat mest på detta, i andra hand Norra Gotland. Sjukvårdslösningar och utbildning kommer till största delen att hamna i Visby och då blir Slite snuvade på konfekten.
Utredaren Jan-Olof Henrikssons utspel att det är bättre att satsa på Visby än landsbygden är oroväckande tecken på att det mycket väl kan bli så att eventuell kompensation för Slite hamnar i Visby. Lika osäkert är det med de 100 miljoner som ska gå till landsbygdsutveckling när reservaten allt mer brer ut sig.
Som det ser ut idag kommer Karlshamn att tacka ja till Nordstream. Mats Olsson, VD för Karlshamns hamn, säger att bara under det senaste året har 700 fartyg med ryska besättningar kommit till hamnen, många av dem med rysk olja. 100 miljoner skulle ge 50-60 säsongsjobb och med all rysk trafik redan skulle en uteslutning av ett bolag kännas främmande.
Framtiden får visa om Gotland tog rätt beslut eller inte.
Samma datum efterlyser Lars Kriss på grannsidan att BRÅ ska besvara frågorna om invandrare är mer kriminella än infödda svenskar. Frågan är bara vad han menar med invandrare? Kanske den största gruppen bland invandrarna, finskfödda kvinnor? Nej knappast.
En sådan undersökning är svår att göra om man inte kan definiera gruppen. Levnadsstandard, psykisk sjukdom, skilda föräldrar med mera kan nog säga mer än härkomst.
Det är lättare att undersöka via kön. Då skulle man se att det är en stor majoritet män som gör de flesta brotten, inte minst våldtäkter. Renodlar man det med män 18-35 år får man ännu klarare siffror.
Här kommer en hel del att ropa högt, dra inte alla män över en kam, jag har inte gjort något. Men förorda att invandrare ska dras över samma kam är de inte emot.
Ännu lättare är att undersöka förtroendevalda i olika partier. Gellert Tamas skrev i Aftonbladet i dec 2014 :
”Bland dagens 49 SD-ledamöter är fem dömda för brott... Medan endast 5 procent av sverigefödda, med svenskfödda föräldrar, varit misstänkta för brott, är motsvarande siffra för dömda SD-ledamöter dubbelt så hög.”
Det är kanske där vi ska rikta en eventuell undersökning?