Flyktingar gav oss en större tillväxt

Debatt Gotlands Folkblad2017-06-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter de stora flyktingströmmarnas tid runt 2015 går det nu att se hur det slog mot svensk ekonomi.

Domedagsfolket på den extrema högerkanten ropade om ett Sverige i fritt fall, om en ekonomi som rasade och allt annat elände man kan tänka sig.

Lite förvånande för många blev det tvärtom. Bo Rothsten, professor i statskunskap vid universitetet i Oxford har jämfört Sveriges tillväxt 2016 mot de övriga nordiska länderna.

De länderna tog emot mycket mindre flyktingar än Sverige. Men svensk ekonomi har växt fyra (4) gånger så mycket som övriga Norden. Jämfört med de övriga rika industriländerna i världen är den svenska tillväxten dubbelt så hög.

Rothsten förklarar detta med att Sverige mer eller mindre medvetet har använt sig av den brittiske ekonomen John Keynes sätt att bemästra lågkonjunkturer. På 1930-talet användes hans teorier i USA för att få igång landet igen efter den djupa svackan efter börskraschen 1928-29. Sverige, under Socialdemokraterna, gjorde likadant under samma tid. Båda länderna reste sig bättre än många samtida.

När vi fick den borgerliga ”satsa på dig själv” kampanjen på 1970-talet, la man Keynes teorier i malpåse till förmån för Milton Friedmans ekonomiska teorier som främst borgerliga partier anammade. Inte heller S talade allt för högt om Keynes.

Men så kom den stora flyktingvågen och med den brist på bostäder, arbeten och samhällsservice. Kommunerna tvingades att bygga nya förskolor, vårdcentraler och bostäder, vilket gav en motor i ekonomin som gav fler jobb och högre välstånd.

Nu fanns och finns det ännu en del växtvärk i detta gigantiska projekt, men det mesta är på rätt väg. Kritikerna kan visst peka på att i den och den kommunen har det dragits ner si och så, det stämmer, men om tillväxten fortsätter att öka, och politikerna vågar bemästra klyftorna så kommer det sannolikt att förbättras med tiden.

Problemet idag är egentligen den fortsatta avfolkningen av glesbygden. Där kommer nedläggningar av skolor och vårdcentraler att fortsätta om man inte gör något åt det, kanske med den norska modellen med skatteavdrag i glesbygdskommuner.

Men till stort förtret för de högerextrema kan man säga att Sverige som helhet går väldigt bra just nu. Till förtret också för de borgerliga partierna som har svårt att hålla uppe sina slogans om att Sverige går dåligt.

Det skulle vara överord att säga ”Det svenska undret”, jag nöjer mig med att säga att det går bra för Sverige, tack vare att Keynes teorier åter tagits fram.