Folket sviker politiken när klyftorna ökar

Debatt Gotlands Folkblad2016-11-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Donald Trump vann oväntat valet i USA. Opinionsinstituten och media hade, igen, totalt missbedömt de politiska strömningarna. Orsaken kan man fundera över. Allt färre svarar på enkäter och då blir undersökningen svajigare.

Man kan tänka sig att Trumps väljare skämdes lite för vad de ville rösta på och avstod därmed att delta. Å andra sidan röstskolkade nästan 50 procent så egentligen står inte mer än max 30 % bakom honom. Men det är illa nog. En man som verkar ha fötts 100 år för sent ska styra USA. Det blir inte lätt för kvinnor, homosexuella och icke-vita nu.

Att en miljardär kan vinna presidentvalet i USA är egentligen inte så konstigt. Med pengar kan man ta sig långt. I landet där alla har samma chans, sägs det. Men hade Trump varit en vanlig arbetare med samma åsikter hade han sannolikt knappt blivit lokalpolitiker.

I Europa ser vi samma tendenser som i USA. Extrema politiker som säger sig vara emot etablissemanget skördar framgångar och de gamla partierna vet inte vad de ska göra. Haka på främlingsfientligheten, låtsas som om de inte finns eller stå upp för sin egen politik?

Göran Greider skriver i ETC den 9 november att det beror på mer än politik att dessa krafter tar sig fram. Det är människor på landsbygden som inte fått del av fördelningspolitiken, människor på orter där jobben har försvunnit, människor som ser en syndabock i invandrare som de tycker tar deras jobb, kvinnor och bidrag. Som tycker att feminismen har gått för långt.

Samtidigt skryter ”de nya politikerna” att de inte är politiker, för sådant är fult. Något som marknadsliberala ideologer har sagt i årtionden, politik är inte viktigt. Trump tog många röster på det. Den antipolitiken finns också i Sverige.

Dale Kuenhe, professor i statsvetenskap vid S:t Anselm University i New Hampshire anser att många väljare i USA kopplar låga löner till öppna gränser, vilket kan göra att de kan förlora sina jobb. En mycket viktig ståndpunkt.

Lägre ingångslöner har flera borgerliga partier, numera uppbackade av SD, fört fram här i Sverige. Klyftorna i Sverige har också ökat de senaste 20-25 åren vilket så klart spär på ett missnöje.

Så länge ett land klarar av att ge arbete och välfärd plus att de, med eller utan skattemedel, kan hålla nere klyftorna, har extremrörelserna inte mycket att hämta. Det kan vara en lärdom för samtliga partier i Sverige. Nu lär de borgerliga inte hålla med om det här, men jag kräver att S gör allt för att föra fram det till nästa val.