Gav P-avgifter bättre parkeringsplatser?

Debatt Gotlands Folkblad2017-06-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varje år dyker debatten om parkeringsavgifter upp och det kommer klagomål. Jag begärde därför ut de två utredningar som gjorts om saken från Regionen.

De säger inte så mycket då underlaget är väl litet och är gjorda under olika tider så något bestämt går inte att få fram. Men en sak är säker, syftet att minska trafiken i Innerstan har lyckats.

Men utanför murarna då? Varje år får man göra nödlösningar, som för lasarettspersonalen i år.

I undersökningen 2010 man har undersökt beläggningen några dagar i maj 2007, några i början av juli 2009 och månadsskiftet juli-augusti 2010. Även vädret den undersökande dagen påverkar stort.

Naturligtvis går det inte att göra någon bra utvärdering då. Vad man kan ana i en tabell är att beläggningen till viss del faktiskt ökat efter att avgifterna införts. I nästa tabell motsäger man detta med tabeller som visar en minskning.

2012 gjordes en ny undersökning. Den visar mest på hur stor beläggningen är och är svår att jämföra med innan avgifterna. Den visar också att intäkterna vida överstiger utgifterna.

Genom att jämföra dagarna runt när avgift införs ser man att beläggningen på parkeringarna är lägre, utom vid lasarettet och taxistationen där man antar att de anställda gick ut och vred fram p-skivan. När de två fria timmarna togs bort senare minskade också långtidsparkerarna.

Nu är det här som sagt, vilket utredarna själva skriver, ett för litet underlag för att göra en bra jämförelse. Men man behöver inte vara expert för att se att angränsande gator belamras när avgifterna införs.

Utredningen säger också att arbetspendlarna har flyttat sina bilar till Mejerigatan och parkeringen vid Lummelundsväg och med det minskar beläggningen närmast muren.

Har man löst parkeringsproblemen i Visby då? Till viss del skulle jag säga. I Innerstan har det lyckats bra. Trycket på p-platserna utanför murarna har minskat.

Men man har flyttat problemet längre ut på gator och andra parkeringar. Minskningen ser jag som att arbetspendlarna har tvingats iväg längre från sina arbetsplatser.

Med facit i hand kan man säga att placeringen av Högskola och bibliotek är fel. Vill man inte ha pendlarparkerare på parkeringsplatserna där borde man flytta verksamheten ut på Skarphäll eller någonstans där parkeringsproblemen är mindre. Det kan man naturligtvis inte göra för samtidigt vill man ha en levande innerstad.

Vinnarna är Regionen som går ordentligt plus på avgifterna. Förlorarna är arbetspendlarna.