Kära kamrater, bekänn aldrig någonting om ni ertappas. Det är ett av de råd som Kim Philby, den framgångsrike brittiske dubbelagenten som spionerade för sovjetiska KGB har delat med sig av.
Vi har inte gjort något fel, men vi ska aldrig göra om det är en korthuggen och allt vanligare variant för de som idag ertappas med allehanda tvivelaktigheter. Så nu står Nordea inför den märkliga uppgiften att inte göra om någonting som de aldrig gjort och ändra på regler som aldrig varit fel.
Det blir intressant att följa. De flesta organisationer och föreningar inrättar etikråd, jobbar med sin värdegrund och producerar mängder av policydokument. Det visar sig ofta vara mera polish än policy.
Samhället har inrättat en mängd kontrollorgan för att hålla koll på vad som föregår inom rättsväsendet, bankväsendet, polisväsendet, i näringslivet, i föreningslivet och i våra vanliga liv. JK, JO, FI, Konkurrensverket och Skatteverket jobbar på, men inget tycks på bita på de penninghungriga och de som vill ha en lite friare roll gentemot lagar och förordningar. Så det är väl en himla tur att det än så länge finns grävande journalister.
De är tyvärr en minskande skara, men de uträttar stordåd. För inget av alla samhällets kontrollorgan lyckades få stopp på Macciarinis forskningsfusk och förödande kirurgiska ingrepp.
Men så slog SR journalisten Bosse Lindquist till med en dokumentär om Macciarinis framfart och då blev det fart på granskandet av de granskare som sett åt ett annat håll.
Nu faller, likt käglorna på en bowlingbana, den ene makthavaren efter den andre efter att de avslöjas med att ha gömt pengar i skatteparadis. Inte därför att skattemyndigheten eller Finansinspektionen kommit på dem utan därför att ett gäng grävande journalister kommit på dem. De påkomna ägnar sig därefter åt att gå på kurs för att lära sig hur man inte svarar på journalisternas frågor. De borde ju rimligen gå på kurs för att lära sig hur man ska bete sig för att slippa få frågor från journalister.
Ett enkelt rättesnöre vore att avstå från att göra sådant som man inte har ett bra svar på. Då behöver ingen beklaga att de inte följt sina egna etiska regler, ingen tjänsteman på Skatteverket behöva ringa till någon kompis och förvarna om att journalisterna är de på spåren och ingen behöver längre säga att de aldrig gjort fel men de ändå avser att börja göra rätt.
Men då måste vi slåss för att det även i fortsättningen finns en stor skara grävande journalister. För den uppgiften har samhällets kontrollorgan gått bet på i årtionden.