Hur länge reser ditt bacon och ditt fläsk

Djurtransport. Hur behandlas egentligen djur när de transporteras genom Europa?

Djurtransport. Hur behandlas egentligen djur när de transporteras genom Europa?

Foto: Lilian Ronander

Debatt Gotlands Folkblad2017-05-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Djurtransporterna inom EU det mest ovärdiga

Det är fredag och klockan är omkring tre på eftermiddagen. Solen gassar från en molnfri himmel, och det är kilometerlånga bilköer som rör sig mycket långsamt framåt.

Vi har passerat Bryssel och skall köra i utkanten av Amstel när vi i en av filerna ser en djurtransport som har en last med ett stort antal grisar. Tre nivåer på långtradaren och tre nivåer på släpet är lastade med tätt packade grisar som är på väg till något slakteri, det kan vara här i Belgien eller till något annat europeiskt land.

Under nära två timmar i de långsamma bilköerna kunde vi följa transporten med de hårt packade djuren som i värmen tvingas transporteras på vägarna. Vi såg att de stressade grisarna hela tiden stod och bet på varandra, och de hade såriga, röda märken överallt på sina kroppar.

Då var klockan nära fem på eftermiddagen, och tankarna far genom huvudet; varifrån kommer djuren, under vilka villkor lastades de när de skulle upp under alla nivåerna på långtradaren?

Hur långt kommer de att fraktas, blir det till något annat europeiskt land eller kommer de att få stå där lastade under den kommande helgen i väntan på slakt? Och hur många är det som kommer att skadas eller avlida i trängseln?

Varje år transporteras ungefär 1,4 miljarder djur, grisar, nötdjur och kycklingar inom Europa. Förhållanden är fruktansvärda med långa avstånd och det är ett grymt djurplågeri som tillåts att fortgå.

EU:s lagstiftning för djurtransporter har fått hård kritik från djurrättsorganisationer och allmänhet. Någon maxgräns för hur länge transporterna får pågå finns inte, och kravet var att det skulle ske en revision av EU:s lagstiftning för djurtransporter och ett stopp för export av levande djur.

Från Sverige har de senaste fem åren exporterats drygt 70 000 grisar och nötdjur till andra länder, och den nationella tidsgränsen på max åtta timmar upphör att gälla så fort Sveriges gränser har passerats.

Det måste finnas en djuretik i Europa. Det är något så fruktansvärt ovärdigt att hantera djur som det görs. Nyligen visades skrämmande bilder tagna av Animal Rights som visar grov vanvård av djur från transporterna genom EU och från slakterier runt om i Europa. Den transporten av grisar som jag beskriver inledningsvis var inte den enda vi såg i Belgien, det rullar många och långa transporter varje dag året runt på vägarna i hela Europa. Åsidosätts det helt att det är människornas skyldighet och ansvar att det måste till förändringar? Och var finns alla våra valda politiker som skall vara djurens röst?

Varför inte öppna dörrarna i det stora Brysselkomplexet och se ut i verkligheten!