Överallt saknas det pengar – till vägar, järnvägar, i skolan och vården, försvaret och för de familjer som lever knapert. Men samtidigt finns hur mycket pengar som helst i bankerna. Där har makthavarna årsinkomster som motsvarar vanliga livsinkomster och trots detta redovisas vinster till ägarna på 100 miljarder per år. Det betyder att bankerna kostar ett vanligt hushåll 20 000 kronor per år.
Rimligt? Branschen har inte löst cancerns gåta, skapat fred i världen eller löst de stora miljöproblemen.
De extrema vinsterna beror på att konkurrensen nästan är obefintlig, kunderna har usla villkor och vi hushåll gör bankernas jobb hemma vid datorn. Upprepade gånger har visats, senast av en journalist på SvD, att bankernas fondförvaltningar är ett skräckexempel där man utlovar att högt betalda experter ska ge en hög avkastning men i verkligheten är den sämre än om datorer passivt gjort jobbet.
Bankerna köper och säljer spararnas värdepapper till höga kostnader och avanserna hamnar i bankerna. Börsbubblan kanske döljer detta men när den pyser ut visas facit.
I västvärlden har bankerna genom ohämmad vinstjakt regelbundet drivit fram djupa finanskriser som skapat massarbetslöshet, enorma produktionsförluster. Regeringarna har tvingats rädda dem vilket sin tur förstört statsfinanserna.
Bankledningarnas skyhöga löner är viktig orsak till att löne- och inkomstklyftorna ökat i många länder. Den ökade ojämlikheten har i sin tur bromsat den ekonomiska tillväxten och berövar generationer chansen till ett gott liv.
Nyligen avslöjade finansinspektionen att två av våra största affärsbanker Nordea och Handelsbanken haft svängdörrar för kriminella med behov av penningtvätt. Nordea bötfälldes med maxibeloppet 50 miljoner (!) och Handelsbanken med 35. Enorma belopp men peanuts jämfört med att miljardbelopp kan ha tvättats till och med av terrororganisationer.
Hur länge ska allmänheten och våra politiker acceptera excesserna i bankerna? Självklart borde vi alla stå emot bankernas lockrop och placera till exempel våra pensioner mycket bättre.
Regeringen kan också göra en del. Det visade Alliansregeringen men på en rad negativa sätt. Man minskade drastiskt konkurrensen genom att till underpris sälja ut Nordea till utlandet och vi skattebetalare har direkt förlorat 25 miljarder på köpet.
Anders Borg och Fredrik Reinfeldt sänkte vidare bolagsskatten vilket gav bankernas ägare många miljarder extra.
Regeringen Löfven skulle kunna göra mycket: Skärpa konkurrensen bland annat. genom att utveckla statliga SBAB men också beskära vinsterna med en särskild vinstskatt, sätta moms på denna momsbefriade sektor, och att kraftigt höja maxböterna för penningtvätt.