Ingen övertro på marknadsliberalismen

Debatt Gotlands Folkblad2015-05-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I åratal fick vi lära oss att demokrati förutsätter marknadsekonomi som en garant för allas lika värde och att besluten tas av majoriteter men med hänsyn till alla andra. Nu kommer forskning som varnar för att en övertro på marknadsliberalism kan ha motsatt effekt och till och med riskera att öppna för fascism.

I takt med att marknadsekonomin sprids skulle världen bli allt mer demokratisk. Men nu måste vi vakna ur denna naivitet. Se österut hur Ryssland putinifierats och att till och med inom EU-länder olika despoter tagit makten.

I USA kommer tre supermiljardärer att avgöra vem som blir republikanernas presidentkandidat och där har demokraterna ofta fått miljontals fler röster men trots det färre platser i kongressen.

I Italien styrde Berlusconi i åratal baserat på att han kontrollerade 90 procent av alla viktiga media.

I Storbritannien fick Cameron bara drygt en tredjedel av rösterna men hela makten.

Demokratins kris debatteras inte. I en ny bok ”Marknadens makt och demokratins möjligheter” ryggar inte författarna, demokratiexperten och professorn i statsvetenskap Sverker Gustavsson och välfärdsutredaren Ingemar Lindberg för krisen. Analysen bygger på den senaste forskningen i Europa och USA, bland annat av den franske superekonomen Piketty.

En tolkning är att i dag ger inte mer marknadsekonomi mer demokrati utan motsatsen. Ekonomiska beslut har överordnats demokratin. En kanske oundviklig globalisering har slagit över i en ”hyperglobalisering”.

Exemplen är många. Tidigare kunde vi nå full sysselsättning och jämn fördelning och nationella politiker bestämde. Kapitalägarna var villiga att förhandla med politiker och fack.

Nu har avreglerade marknader gett kapitalet fritt spelrum. Finansoligarkerna förhandlar inte längre utan hotar med att lämna ett land. Demokratins räckvidd och innehåll minskar. Allmänintresset underordnas privatföretags vinstintressen. Om beslutsmakten finns på internationell nivå begränsas det nationella utrymmet.

Konsekvenserna för den svenska modellen blir dystra. Hyperglobaliseringen leder till ökad populism och till auktoritärt teknikstyre. Makt har redan tagits från politikerna och vi styrs av EU-kommissionen, EU-banken, EU-domstolen, skiljenämnder – allt utom räckhåll för demokratin. Detta ger än mer populism och i värsta fall ren fascism. Ett farligt steg är det förslag om ett handelsavtal (TTIP) mellan USA och EU som främst innebär omfördelning inom länderna från svagare till starkare grupper.

Författarna har dock inte helt gett upp utan hoppas på att motkrafter ska komma och skapa en ny maktbalans med kapitalismen. Detta kräver att vi inte accepterar hyperglobaliseringen utan värnar om det nationella politiska handlingsutrymmet!