Lokala välfärdsföretag kan ge valfrihet

Debatt Gotlands Folkblad2014-11-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Åter igen fastnar Håkan Ericsson i resonemanget kring vinstintresse och menar att ”när företag ser välfärdssektorn som en lönsam och riskfri marknad som det går fel”.

Låt mig åter igen förtydliga mig; Jag värnar inte kortsiktiga riskkapitalister som driver välfärdstjänster utan valfrihet och kvalitet med fler huvudmän än enbart offentliga som driver äldreboenden, vårdcentraler och skolor.

Att rakt av säga som de rödgröna att vård, skola och omsorg inte lämpar sig för privata aktörer är att sätta stopp för alla de icke regionalt drivna verksamheter som i dag finns och har patienter, elever och personal som faktiskt trivs.

Varför ska inte dessa företag få utvecklas hos oss på Gotland? Varför ska rödgröna politiker besluta över vilken vårdcentral, äldreboende eller skolform vi ska få välja mellan och varför ska de som väljer att studera och jobba inom vård och omsorg per automatik enbart vara hänvisade till offentliga arbetsgivare? Varför ska de som jobbar och vill starta egen verksamhet inte ha en chans att få göra det på Gotland då de rödgröna nu sätter stopp för upphandling av privata aktörer?

Jag ser inte världen lika svart-vit som Håkan Ericsson och de rödgröna.

Man löser inte problem inom vård och omsorg genom att stoppa alla andra driftformer än den offentliga.

Ericsson hänvisar till Riksrevisionsverkets rapport och drar sin egen slutsats av den genom att säga ” Riksrevisionen avslöjade igår hur totalt fel det blev med det fria vårdavtalet”.

Nej Håkan Ericson, det var inte riktigt den slutsats Riksrevisionsverket kom fram till. Riksrevisionen kommer faktiskt fram till helt andra slutsatser än den rödgröna regeringen.

I sina rekommendationer till följd av rapporten föreslår Riksrevisionen vare sig att avskaffa vårdvalet eller vårdgarantin, utan lyfter istället fram en rad åtgärder som syftar till att styra upp vårdvalets enhetlighet. Man pekar på att ersättningssystemet ska göras så enkelt som möjligt och styra mot vårdens etiska principer, att man inte ska formulera primärvårdsuppdragen för brett och att tydliggöra myndigheternas uppföljningsuppdrag.

Som beslutsfattare har vi möjlighet att förutse risker och undvika att hamna där. Varför kan Region Gotland inte kika närmare på Region Västra Götaland?

De har skapat ett system som ger extra ersättning till vårdtunga och socioekonomiska svaga områden. Denna lilla justeringen i ersättning gjorde att fler vårdcentraler etablerats i vårdtunga områden än i mer genomsnittliga områden. Detta nämner Riksrevisionen också i sin rapport.

Återigen vill jag fråga Håkan Ericsson varför kommenterar du inte tillväxtfrågorna?

Gotland behöver tillväxt och utveckling med växande företag inom samtliga branscher.