Det här är första delen av tre i en debattserie om medborgarlön skriven av Ronnie G Lundin.
Ibland blir man positivt överraskad över vissa TV-program. Som Dokument utifrån för ett tag sedan där både en av USA:s rikaste män och amerikanska riskkapitalister uttalar sig positivt om medborgarlöner.
Medborgarlöner existerar faktiskt redan i USA, När oljebolagen hittade mängder av olja i Alaska 1969 fick delstaten del av intäkterna.
Delstatsregeringen la hälften i fonder och den andra hälften räckte till att ge innevånarna 1000-3000 dollar/året efter ansökan.
Man skulle kunna jämföra vad en grusskatt skulle ha gett Gotland under alla år stenbolagen verkat på Gotland. Hur mycket hade vi som bor här kunnat få med grusskatten som en medborgarlön och hur mycket bättre ekonomi hade inte regionen fått om vi gjort som Alaska? Något att tänka på för Riksdagen kanske?
Förvånande nog är också den ekonomiprisade Milton Friedman, högerns ekonomiska guru, för en medborgarlön.
Han ser dock en sådan som medborgarens ökande frihet från staten som inte längre kan lägga sig i vilka bidrag och ersättningar medborgaren får.
Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders menar att Ronald Reagan 1982 drog ur den ekonomiska proppen. Hans skattelättnader för företagen gjorde att de rikare blev ännu rikare medan de fattiga ofta fick det sämre.
Inte minst storföretag som Wallmart med sina låglöner, tar ut vinster som gjort att ägarfamiljen idag äger lika mycket som den fattigaste halvan av USA:s befolkning.
Dessutom är det medelklassen som med skatter får betala det hela genom att allt fler anställda måste söka bidrag för att klara sig. Så illa är det inte i Sverige, ännu, men kraven på låglönejobb bubblar under ytan.
Även Warren Buffet, USA:s tredje rikaste person ser fördelar med medborgarlön. Han menar att medelklassen hotas av lönestagnation och kommer att behöva ett tillskott för att behålla sin ekonomiska ställning.
Om inte medelklassen har råd att konsumera kommer företagen att sälja mindre.
I USA, där man ser mer avslappnat på snabba rikedomar, började allt fler reagera. Ekonomen Tomas Piketty belyste tidigt de här problemen och fick allt fler med sig, men bemöttes, främst från höger, om att hans teorier var orealistiska.
Men är de det? Vad har vi att välja på i en osäker framtid som vi ännu bara är i början på?