Om någon vecka är det dags för fullmäktige att ta ställning till budget 2019. Det tuffa besparingsarbetet som nämnderna ägnat sig åt har gett resultat. I kombination med låg arbetslöshet och god tillväxt finns ett visst utrymme för att tillmötesgå olika behov i region Gotlands verksamheter.
Vi i den rödgröna majoriteten fortsätter i vårat budgetförslag att värna välfärden. Vård, skola och omsorg tilldelas alla resurser för ökade behov. När sjukvården vid förra fullmäktige debatterades blev det tydligt för alla i rummet att de borgerliga partierna inte vid ett tillfälle berörde de som tar emot vården. Patienterna och deras anhöriga.
Vi ser tydligt att behoven ökar. Vi ser ännu tydligare att den utvecklingen kommer fortsätta i takt med att vi blir allt äldre, att sjukvården kan bota och lindra fler sjukdomar. Nya behandlingsmetoder är effektiva men ofta väldigt dyra. Vård ska ges efter behov, inte efter plånbok. Därför är fortsatta satsningar viktiga.
Men de är också viktiga för att fortsätta hålla köerna korta. Gotland har kortast köer i landet. Och även om köerna på ett nationellt plan ökat ligger Sverige i topp i världen vad gäller sjukvårdens kvalitet och tillgänglighet. Där vi underpresterar är i upplevd delaktighet. Ett område som behöver ges uppmärksamhet framöver.
Under mina snart fyra år i fullmäktige har en sak återkommit i form av kritik från de borgerliga. I deras förslag till budget har det under alla dessa år funnits stora men opreciserade besparingar med. I höst är det val och den budget som nu presenteras är den budget man måste vara beredd att regera på. Och tänk, puts väck är de borgerliga partiernas massiva besparingar. Det är bra att nu samtliga partier insett att gotlänningarna behöver ha en välfärd att lita på. I synnerhet för landsbygden är bibehållna resurser i välfärden viktigt så att vi har möjlighet att bibehålla en spridd service.
Majoriteten satsar resurser på ökad tillgänglighet till cancervård, glasögon till barn och unga, ökade behov inom LSS-verksamheten och andra viktiga jämlikhetsreformer. Inget av detta finns med i oppositionens förslag. Förvånande med tanke på hur man med emfas driver frågan om köer och LSS på såväl nationell som lokal nivå.
När den här lördagskrönikan skrivs är det torsdag och riksdagen ska i dag rösta om förslaget att begränsa vinster i välfärden. Dessvärre kommer sannolikt inget tak för vinst att sättas utan även fortsatt kommer aktiebolag att obegränsat kunna plocka vinst ur välfärden. De två frågor jag ställer mig är. Har Sveriges barn och unga fått en bättre skola att gå i med det mest marknadsliberala systemet i världen? Varför skulle amerikanska riskkapitalbolag ägna sig åt skolverksamhet i Sverige om det inte vore för att det är en veritabel guldgruva? Låg risk och hög avkastning. Varje investerares dröm.