Valet blev en besvikelse för de flesta partierna även om alla säger sig vara vinnare. De flesta är mer besvikna på uteblivna förhoppningar eller sjunkande siffror sedan förra valet.
Att SD skulle öka var ingen överraskning, men varför vill så pass många rösta på ett i grunden främlingsfientligt parti som med ökande framgångar allt mer visar var de egentligen står?
För vi har knappast 18 procent främlingsfientliga i landet.
Förklaringen kan vara missnöje. Missnöje när Alliansen 2006-2014 satsade på dem som hade jobb och pengar och införde bestraffningar genom utförsäkring av sjuka och införande av Fas 3.
Missnöje att landsbygden glömdes bort medan företag och människor flyttade till städer.
Missnöje med att det offentliga, som BB i Sollefteå, lades ner eller centraliserades.
Missnöje med att traditionella jobb ersattes av datorer och robotar med fler arbetslösa.
Här på Gotland ser vi missnöjet med att jobben i stenbrotten riskeras av miljödomar och av sommarboendes protester. Att Slite blev blåst på nära 50 miljoner kronor när regeringen backade om Nordstream 2. Att Peter-Larssonpengarna, som skulle kompensera för Nordkalks neddragningar, nästan enbart gick till Visby. Att vårdcentralen i Fårösund och simhallen i Roma lades ner. Att skolorna på landsbygden hotas av nedläggning.
Det är ingen tillfällighet att SD har ökat kraftigast på norra Gotland. Det finns ett utbrett missnöje med att allt mer centreras till Visby. SD lovar runt, men få av deras väljare har läst varken partiprogram eller deras kraftig underfinansierade budgetförslag. Men det låter bra att det är invandringen som är skuld till allt och om den bara försvinner löser sig allt.
Vad alla partier bör fundera på är om och hur deras politik har bidragit till SD:s framgångar?
Var det klokt att skära ner på välfärden, som Alliansen gjorde?
Var det klokt av de rödgröna att skära i landsbygdens service?
Var det klokt att miljövännerna fick så stort inflytande med förslag om höjd bensinskatt som drabbade landsbygden utan kollektivtrafik extra hårt?
Det behövs ett nytänkande, att förklara hur det ser ut. För att behålla vårdcentralen på X kostar det Y skattekronor extra. Om föräldrar väljer en skola i Visby kan man inte driva skola Z på landet längre. Och så vidare.
Nu införs Bygderåd som ska tillvarata landsbygdens frågor. Pengar till färisterna på Fårö har ordnats fram efter många olyckliga turer om vems ansvar det är. Det är en bra början för att mota missnöjet. Fortsätt så.