Det politiska livet är inte bara regeringskris och budgetfrågor. Det finns en värld utanför de dagliga debatterna och en mycket viktig fråga är den om antibiotika. Världen står inför en global kris. Om resistensutvecklingen mot antibiotika inte stoppas kan modern sjukvård snart vara ett minne blott.
Nästan hela världens sjukvård bygger på att det finns antibiotika. I vår gynnade del av världen skulle cancervården inte fungera utan antibiotika, inga transplantationer skulle kunna göras och vanliga, enkla sjukdomar skulle bli livshotande. I fattigare länder skulle dödsfallen i lunginflammation, diarréer och andra infektioner skjuta i höjden ännu mer.
Professor Otto Cars vid Uppsala Universitet är mycket oroad över utvecklingen. Genom åren har det hela tiden kommit ut nya produkter på marknaden men nu är det tvärstopp sedan lång tid. Det är ett synnerligen allvarligt läge och världen står inför en global kris för folkhälsan. I västvärlden talar vi om problemet med antibiotikaresistens och det är ett stort problem men det är den i fattigare delen av världen som behovet av fungerande antibiotika till ett rimligt pris är störst. Det är i den delen av världen som infektionssjukdomarna skördar miljontals liv och undernärda barn riskerar att duka under i luftvägsinfektioner, malaria och blodförgiftning. Där är bristen på antibiotika ett minst lika stort problem som resistensutvecklingen.
Läkare Utan Gränser ställs ofta inför den svåra avvägningen om man ska sätta in antibiotika eller inte. Många gånger har patienterna gått till fots i timmar för att komma till mottagningen och då kan man inte ta prover för att skicka till en större stad för analys och be patienterna komma tillbaka om tre dagar. På mottagningarna ute i fält har de inte resurserna att ta sådana prover. Därför behöver man nya och snabbare diagnosmetoder för att få svar och kunna sätta in rätt antibiotika. Tuberkulos som är resistent drabbar nu på allt fler håll i världen. Bara ungefär 20 procent av de som drabbas har tillgång till behandling och av dessa är det knappt hälften som tillfrisknar.
Behovet av nya antibiotika är enormt samtidigt som man helst inte ska använda dem. Det motsatsförhållandet måste lösas. Idag finansierar läkemedelsbolagen sin forskning med vinsterna från tidigare produkter och då måste medicinerna användas.
Ett sätt att lösa problemet är att stora aktörer garanterar att man kommer att köpa en viss volym eller att man delar på de finansiella riskerna. Det kräver samverkan och en insikt i att vi måste få fram nya läkemedel som är globalt och rättvist tillgängliga.