“Vi belönar prestationer som ger framgång för oss alla på företaget”. Så står det på företaget Findus hemsida. Och visst har de anställda ställt upp och företaget varit framgångsrikt och gynnat ägarna, de anställda, leverantörer och tusentals andra. Företaget går med god vinst och är motorn i en hel region.
Allt borde vara frid o fröjd men ägarna - med säte i skatteparadiset Jungfruöarna och med kortsiktig lönsamhet som mål lägger nu ned i Bjuv och 450 anställda sägs upp. Hundratals lantbrukare som levererat till fabriken förlorar sin kund. I samhället drabbas tusentals andra jobb och vi konsumenter förlorar en uppskattad leverantör.
I alla tider har företag tvingats lägga ned när efterfrågan svikit och försök till ny produktion misslyckats. Men denna fabrik är lönsam, efterfrågan finns och i stället läggs produktion ned av ägare utan känsla för företaget, de anställda eller samhället. En typ av kvartalskapitalism som s.k. riskkapitalbolag sysslar med. Företag flyttas mellan olika ägare utan hänsyn till behov eller långsiktighet. (Positivt i detta fall är att LO slutat med den flirt med riskkapitalet man tidigare ägnat sig åt och i stället insett att ägarfrågorna är viktiga för vår framtid.)
Alliansens partier är däremot knäpptysta som anställda på liberalernas brysselkontor. Undantaget är Jan Björklund som hävdar att nedläggningen beror på att vårt företagsklimat skulle vara dåligt och måste förbättras. Fel – 180 grader fel. Enligt de internationella rankingarna av företagsklimatet tillhör Sverige toppnationerna trots haveriet i skolsystemet. En viktig orsak till att företag i hela världen rankar Sverige så högt är att det här är lättare och avsevärt billigare att avskeda anställda trotjänare. När internationella företag vill öka vinsten blir det därför ofta mycket billigare att lägga ned i Sverige än i Tyskland och så gjorde man med Gislaved, i SAAB/Opel striden och nu står Findus på tur.
Bjuvskandalen har därför två grundläggande orsaker: Företagsklimatet är för det första ”för bra”-i meningen att det är för billigt att avskeda anställda. För det andra att för stor del av vårt privata näringsliv nu är i händerna på kortsiktiga ofta utländska ägare utan intresse att långsiktigt utveckla företagen. (Vem äger Din arbetsplats?)
Vi måste få ett bättre skydd för de som arbetar i befintliga företag och vi behöver nya långsiktiga ägare som tar ansvar. Här borde reglerna för våra pensionsfonder ändras så att de inte bara är passiva kupongklippare eller lånar ut sina fonder till de kortsiktiga spekulanterna utan blir aktiva ägare!