Nu är det tyst på twitter och facebook

Debatt Gotlands Folkblad2018-10-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter att Ulf Kristersson (M) kastat in handuken i sin regeringssondering har det tystnat med utspel på Twitter och Facebook. Till de Stockholmsbaserade mediehusens fasa.

”Vilka jag har pratat med och vad jag har sagt, det kommer jag att redogöra för talmannen. Tills dess får ni ge det lite tid.” låter det numera från Stefan Löfven (S) som fått det nya sonderingsuppdraget. Inga tweets, inga facebookinlägg, utan bara tystnad. Så jobbar en van och erfaren förhandlare. De andra partiledarna borde se och lära.

Därmed inte sagt att Löfven kommer att nå bättre resultat, för det krävs nog mer än två talmansrundor för att spräcka den borgerliga alliansen och utan det får vi knappast en ny regering. Som läget är nu har Alliansen redan dött, men verkar inte själv vara medveten om det. Lite zombievarning med andra ord. Man funderar på om det var den här krisen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hade i åtanke när de i våras skickade ut broschyren ”När krisen eller kriget kommer.” Man kan då också fundera på om de känner till något mer om den levandedöda alliansen.

Som en följd av sonderingsuppdragen har det även blossat upp en debatt om lagen om anställningsskydd, LAS. Efter Stefan Löfvens möte med talmannen nämnde han en eventuell öppning för att förändra LAS. Enligt Dagens Industri sa Löfven,

“Det finns goda möjligheter att både tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet att hantera upp- och nedgångar, med det behov den enskilda löntagaren har att känna trygghet på arbetsmarknaden”.

Något som fick LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att ana oro och författa en debattartikel som publicerats i Aftonbladet. I debattartikeln beskriver Thorwaldsson den tuffa verklighet som många av LO-förbundens medlemmar upplever dagligen. En verklighet med otrygga sms-anställningar som i många delar starkt påminner om de villkor daglönare hade i början av förra seklet. En verklighet som inte blir bättre av ett ännu sämre anställningsskydd.

Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, var inte sen att svara med den sedvanliga borgerliga okunskapen om hur LAS fungerar. Oavsett hur många gånger de borgerliga vännerna till Svenskt Näringsliv upprepar att anställningstid går före kompetens, blir det inte sant. Tänk om fler borgerliga politiker och debattörer än Eva Bofride, politisk chefredaktör på oberoende centerpartistiska Gotlänningen, hade fått till sig lite av verkligheten. Då kanske vi kunde få en vettig debatt om de förändringar som faktiskt behöver göras för att ge människor bättre villkor på arbetsmarknaden.