Arbetslösheten bland unga är den lägsta på tio år. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen gällande personer mellan 18 år och 24, i början av december. 55 000 i den åldern var inskrivna som arbetslösa i november. Det är nästan en halvering på tio år.
Detta goda resultat gällande de unga beror på flera saker. Det går att framhålla att konjunkturen, i Sverige och världen, är god. Och kullarna av personer i de åldrarna är ganska små. Många föddes runt 1990. Men de har nästan alla blivit 25 år eller äldre, och hamnat utanför gruppen unga.
Så det finns strukturella faktorer som är gynnsamma för de unga för att komma i arbete. Men det finns också faktorer som rör regeringens politik, och myndigheters verkställande av den, som lett till det goda läget med många unga i arbete. Den främsta är att arbetsförmedlingen inom 90 dagar ska erbjuda unga jobb eller utbildning.
2013 var arbetslösheten bland unga så hög att Sverige berättigades till stöd mot ungdomsarbetslöshet från EU. Månaderna innan valet 2014 rådde hög arbetslöshet bland unga.
Socialdemokraterna utlovade då den 90-dagarsgaranti om jobb eller utbildning som nu lett till minskad och låg arbetslöshet bland unga. Vänsterpartiet var också tidigt med att föreslå nästan samma sak, 2013.
Det är viktigt att de unga får fotfäste i samhället i övergången från gymnasieskolan till arbetslivet. Med utbildning eller arbete erhålls inkomst, socialt sammanhang, erfarenheter och annat som är viktigt i unga år. En tidsperiod, oavsett längd, känns längre för en 20-åring än för en som är 40, 50 eller 60 år.
Att se arbetslöshet på mer än ett kvartal framför sig kan i ljuset av det vara en lång period för en ung person, medan ett kvartal eller halvår kan kännas gå snabbt för en 50-åring, som vanligen har erfarenhet av olika livssituationer.
En medelålders person är ofta i de sociala trygghetssystemen som finns, vid arbetslöshet och sjukdom, vilket en ung person inte alltid är. Det gör att en i arbetslivet äldre person kan känna sig mer trygg än en ung, i alla fall i början av en arbetslöshet.
För en ung person kan det vara frustrerande att gå en lång tid arbetslös, ur flera synvinklar: ekonomiskt och socialt.
Det är glädjande att läget förbättrats för de unga i arbetslivet. I perioder har läget varit kärvt för unga på arbetsmarknaden, som för fem år sedan, runt krisen 1992 och i början av 80-talet.
Det har funnits goda perioder också, som på 60-talet och i slutet av 80-talet. De kommande åren kan kanske bli en god period också.