Parodisk kritik från en samlad borgerlighet

Debatt Gotlands Folkblad2017-09-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svensk ekonomi är urstark. Tillväxten i BNP i år hamnar över tre procent och därmed har vi haft fyra år med bra tillväxt - unikt i Europa. En så lång uppgång brukar bara länder ha efter extremt djupa kriser.

Men vår kris 2008 -2009 blev mycket mildare är det europeiska slukhålet tack vare att den svenska kronan och riksbanken levde fritt.

Ekonomerna och alliansen trodde inte sina öron när regeringen nyligen presenterade nya prognoser för tillväxt och reformutrymme. För en gång skull var alliansen totalt enig: Regeringen påstods vara alldeles för optimistisk eftersom deras prognos var mer positiv än andras.

Många hävdade att tillväxten inte berodde på oss själva utan på stark efterfrågan från utlandet. Regeringens politik påstods ha misslyckats. Särskilt kritisk var moderaternas blivande (?) ordförande Ulf Kristersson.

Bara en vecka senare ter sig denna kritik närmast parodisk. Konjunkturinstitutet kom med nya prognoser med än högre tillväxt än regeringens. Sedan kom ekonomerna vid SE banken och Swedbank med än högre tal. Att då som alliansen hävda att regeringen skönmålar är definitivt ”fake news”!

Det är också totalt fel att påstå att det är utlandet som via vår export räddar vår tillväxt. Allt är istället hemmagjort och export och import ger oförändrat överskott. Centralt för tillväxten sedan regeringsskiftet 2014 är det ökade bostadsbyggandet. Och med nya bostäder följer behov av möbler etcetera som ger extra efterfrågan och nya jobb i ekonomin.

Hotet mot sektorn är brist på arbetskraft vilket visar hur klokt det var av regeringen att dämpa rotavdragen och ge mer utrymme för nyproduktion. Och behovet av nya bostäder är enormt även om prisbubblan skulle implodera. Privat tjänstesektor har i år också investerat mycket. Men behöver vi verkligen alla dessa nya köplador o kontor?

Det finns definitivt problem i ekonomin. Obalans mellan vinster och löner, ökade klyftor, stress i arbetslivet, en bostadsbubbla, utbilda och träna de nyanlända, skolkris, en sjukvård som utsatts för marknadskrafters och profitörers miljardslöseri, miljöhot.

Här finns massor av hål att fylla med det reformutrymmet. Helst till satsningar för att minska klyftorna och stärka all arbetskrafts uthålliga kompetens. Den stora inhemska risken är att för få klarar de skyhöga nya bostadskostnaderna.

Utomlands kan vad som helst hända när folk som inte är helt friska i huvudet har kärnvapenknappar inom räckhåll. Då kan varken hög tillväxt eller stort reformutrymme skydda oss!