När såg ni nån robot sist? Och en som tagit över ett yrkesarbete. För några år sedan var media fulla av artiklar om att vi snabbt var på väg in i ett samhälle där robotar inte bara tog över enkla uppgifter utan även avancerade jobb och specialister bli arbetslösa.
Alliansregeringen tillsatte utredningar som skulle förbereda oss och Löfven en framtidsminister och man antog att arbetslivet skulle förändras mycket snabbare än tidigare. Problemet skulle bli att sysselsätta många miljoner som skulle få titta på när robotarna tagit över.
Dem hade redan för decennier sedan tagit över tunga jobb inom industrin och nu skulle samma utveckling komma i resten av samhället. Stämningen pendlade mellan hopp och förtvivlan.
Om robotarna skulle göra så mycket kunde vi befrias från massor av tråkiga arbetsuppgifter och istället rejält förkorta arbetstiderna, ägna oss åt mänskliga kontakter, utveckla kultur etcetera. Vår standard och välfärd skulle drastiskt kunna höjas – vårdköerna försvinna, resurser ges till skolan och till äldreomsorgen. En guldålder likt 1960 talet då varje industrianställd varje år blev mellan åtta och nio procent mer produktiv.
Det negativa hotet var att många miljoner kunde bli arbetslösa på samma sätt som en gång i England då ny teknik i textilindustrin skapade massarbetslöshet. För de då drabbade fanns inget skydd mot svält och armod och maskinerna blev fiender och många slogs sönder. Skulle robotar ge liknade effekt?
Men i verkligheten finns nog robotarna nu mycket oftare i rymdfilmer och inte i verkligheten. En och annan lunkar runt på gräsmattor och tuggar gräs och i värsta fall dödar igelkottar.
Vi kan dock glädjas åt att i olika industriprocesser och i avancerade medicinska ingrepp har robotarna haft väldigt positiva effekter. I Japan har man tom mjuka djurrobotar inom äldrevården.
Och vårt problem är inte robotarna och snabbt ökad produktivitet. Utan det motsatta. Vi och alla industriländer har oerhört svårt att öka produktiviteten och därmed reallöner och välstånd.
Det gäller bl.a. för USA, Tyskland, Japan och de nordiska länderna. Vi har nog för få robotar - inte för många. I stället för högre produktivitet fick vi ökad sysselsättning vilket i och för sig var bra när många nyanlända skulle in i arbetslivet.
Men på sikt kan inte standarden öka, välfärdshålen fyllas igen och miljöproblemen lösas om vi inte blir bättre utbildade, mer effektiva och jobben mer kvalificerade och då behövs fler robotar.