Sätt fart på utvecklingen på landsbygden

Debatt Gotlands Folkblad2017-03-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varför abdikerar politiker, undrar Margareta Edlund i en insändare 13/3. Och vad hände på tjänstemannasidan efter att regiondirektören satt ner foten, frågar sig Eva Bofride.

Vem styr regioninnevånarnas service, boende och framtida utsikter är den väsentliga frågan? Det är som samtliga beslutsfattare och tjänstemän har gett upp, drar omkring och låtgåprincipen får styra. Inte de faktiska önskemålen som finns också utanför staden.

Alla vill inte till stan. Det är en chimär, önskedröm eller rent av skitsnack, kalla det vad ni vill. Genom att ständigt hävda detta, bygga bostäder enbart i Visby, låta varukedjor flöda in, upprätthåller man samma chimär. Och landsbygden blir knappast hjälpt av detta. De ensidiga besluten uppmanar i stället folk att flytta till stan.

Byggs det vackra bostadslägenheter till rimligt pris också vid havet i Slite eller Klinte, på andra platser bortom Visby, flyttar människor dit. Fanns bostäder i Klinte i nutid, hade de fyllts av militärer. Nödvändigheten har ingen lag alla gånger. Och nödvändigheten heter inte Visby.

Inom regionen fattar man uppenbarligen inte vad ordet styrmedel betyder. Framförallt använder man styrmedel alldeles för sällan för att ändra inriktning och skapa nytänkande framsteg.

Skall vi omvandla norra Gotland till ett enda stort kalkbrott? Javisst det ger arbete, men vem kan garantera att inte enskilda brunnar torrläggs. Så länge Visbybor har vatten i sina kranar, spelar det ingen roll. ”Men grodan dricker inte upp det vatten hon lever i.” säger ett indianskt ordspråk.

Av Peter Larssons 100 miljoner sas det vid besök i Slite av Björn Jansson och regiondirektören, att endast fem miljoner var upptagna. Tanken svindlar. Om inte mer arbete har lagts på att pytsa ut medel till verksamheter utanför staden, så är det dags att sätta ner foten bland regionens egna näringslivstjänstemän. Finansiering finns. Men allt går i sakta mak och förmågan inom regionen att släppa ifrån sig och överlämna till fackmän utanför det egna reviret finns inte. På det nedlagda Svenska institutet har man arbetat med framtidens havsbaserade näringar, eller Blått centrum som det nu kallas.

Efter mycket om och men skall regionen tillskjuta 1,5 miljoner under tre år för en förstudie. Vad blir det? En tjänst! Liksom regionstyrelsen nu tar beslut om finansiering av programsamordning och handläggarkapacitet för hållbar näringslivsutveckling. Tiden rinner. Folk blir otåliga.

Lyft verksamheten från näringslivsfolket på regionen. Sök kunnigt innovativt folk. Verksamheten måste breddas och skjuta fart.